Franchise-om legyen, vagy saját cégbirodalmam? 2. rész

Az első részt itt olvashatod: Franchise-om legyen, vagy saját cégbirodalmam? 1. rész>>

A franchise ereje

A franchise-t megfontolni nemcsak az egyszerűsége, életszerűsége és praktikuma miatt érdemes, hanem hatástöbbszörözési szempontból, üzletileg való VÉDETTSÉGI szempontból, és piacvezető-kihívó-követő felosztás szempontjából is.

Franchise

Franchise

Hatástöbbszörözés

Azt szokták mondani a hozzáértők, hogy a marketing egy hatástöbbszöröző eszköz: ha van valami jó terméked, jó marketinggel, megsokszorozhatod a jó terméked piaci hatását. Pici szépséghiba, hogy egy rossz termék jó marketingje ugyanúgy hatástöbbszöröző erő! Tehát, ha valamit jól csinálsz, a marketing erejével sokszoros hatékonysággal fog terjedni,de ha valamit rosszul csinálsz, akkor az olyan erővel fog terjedni, ami meghazudtol minden természeti törvényt, főként a fény terjedési sebességét fogja lepipálni…

Namost, a franchise-t is hatástöbbszöröző erőnek tartják a szakemberek, és az is, mégis teljesen más, mint a marketing, mert a franchise egyben képes jobbá is tenni a dolgokat. Ugyanis, ha valami nem jó, nem vonzó üzletileg, akkor senki nem fog rá jelentkezni franchise bérlőként, illetve, mire egy ötletet végigviszel a franchise kidolgozásának procedúráján, addigra tökéletes lesz!

De akkor tegyünk is tisztába néhány fogalmat!

Franchise: az a rendszer, az a know-how, az az üzleti és szakmai tudáshalmaz és módszertan, amit kulcsrakész módon, a rendszer kitalálójának és kidolgozójának szándéka és instrukciói alapján bárki működtetni tud, aki betartja az adott rendszer szabályait.

Általában franchise rendszeren egy üzleti kiszolgáló-egység megtervezésétől, létrehozásától, működésének megkezdésétől kezdve, a működtetésen át, az üzletből való kiszállási stratégia mentén történő lezárásig értjük egy duplikálható vállalkozás életét.

A Norbi Update pékség egy franchise rendszer egy egysége.

A BioHair fodrászüzletek egy franchise rendszer egy-egy egységei.

A kisebb CBA üzletek a franchise egységei, de így működik a legtöbb MOL töltőállomás is, illetve ami biztosan ismerős lesz: ilyen a McDonalds, a Burger King, és a KFC is.

Franchise bérbeadó: az az ötletgazda, aki kitalálta, kipróbálta, élesben tesztelte, majd rendszerbe formálta, és a lehetőséget más vállalkozások számára átadja.

Franchise bérlő: az, aki megveszi a jogot arra, hogy egy egységet üzemeltessen.

Mesterfranchise: mikor az ötletgazda kizárólagos franchise bérbeadói jogot ad olyan vállalkozásnak, aki majd egy adott országban a bérlők számára adja tovább az egységüzemeltetés jogát. A nemzetközi terjeszkedés legfőbb eszköze a franchise esetében.

Licenc: jog az egység üzemeltetésére, amely jogot csak bérelni lehet, örökös megvásárlásra nincs lehetőség, ez által pl. nem örökölhető! Vannak franchise-ok, amikben éves bérleti jog van, és van olyan, ahol csak egyszeri licenc díjat kell befizetni.

A variációk száma a díjakat és árakat tekintve a végtelennel határos.

Havi díj: lehetséges, hogy havi bérleti díjat is kérnek a franchise használat után, vagy jutalékot a forgalom, vagy a vevők száma alapján. Külön kiköthető még havi hozzájárulásként marketingdíj, ami az egész rendszer marketingjét, és az ezzel kapcsolatos innovációkat támogatja.

Ha valaha a passzív jövedelem definícióját kerested, akkor a franchise-ban pont azt találod meg!

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.