Filmek, amiktől igazi stratéga leszel

Kedvenc témám, mint talán már tudod, a stratégiaalkotás és a stratégiai gondolkodásmód. Azt vallom, hogy bármit is teszel, az valamilyen stratégiába illeszkedik, és mindenképp üdvözítő, ha a stratégiát te alkottad, nem valaki más… Legyen szó akár az életedről, akár a vállalkozásodról, fontos, hogy te irányíts, te vezess, vagyis te legyél a STRATÉGA.

 • Mi az, hogy stratégia?
 • Mi azt, hogy stratégiai gondolkodásmód?
 • Miért fontos, hogy legyen stratégiád?
 • Hogyan épül fel a jó stratégia? Milyen a rossz stratégia?

 

A következő filmekből szórakozva eltanulhatod!

Olyan filmeket gyűjtöttem össze, amiket nézve mindig az jutott eszembe, hogy ezt majd meg kell osztanom veletek, vállalkozókkal is, mert jól példázzák azt, hogy milyen az, amikor rendszerben gondolkodik az ember, amikor van stratégiája, amikor meghatározott célokért tesz/cselekszik, meghatározott értékrendek mentén, előre kitervelt módon, ugyanakkor a változásokra való reagálás sem okoz számára gondot.
Nem titok, ezek a filmek a kedvenceim is egyben.

Lássuk, milyen filmekből lehet stratégiát tanulni!

Ocean’s 11-12-13 – tipikus bank-kaszinó-ékszerrablós trilógia, amikben olyan jól álcázzák az igazi stratégiát, hogy közben sosem tudod, pontosan mi is sül ki a végére.

Keresztapa 1-2-3 – kötelező, ha komplex összefüggések és emberi mozgatórugók a kedvenc érdeklődési köreid.

Hart háborúja – II. világháború, német katonai fogolytábor, szökni készülő amerikai katonák, belviszállyal megtűzdelve.

Moneyball – baseball, ahogyan senki nem akarta látni: a megfelelő statisztikai adatok oldaláról. A film egyszersmind megmutatja azt is, milyen az, amikor valaki annyira hisz a saját stratégiájában, hogy miatta képes akár az egész világgal szembemenni. És igaza lesz!

Maverick – tipikus kártyázós film a már-nem-is-annyira-vadnyugati Amerikáról, amiben senkiről nem lehet pontosan tudni, hogy mire képes a nyereményért.

Bónusz: két sorozat

A Tudorok I-II-III-IV évad – Gyönyörű kosztümök, zseniálisan válogatott szereplőgárda, tökéletesen kidolgozott karakterek, döbbenetesen részlet-gazdag és izgalmas történet, és a középpontban Anglia történelmének legérdekesebb királya: VIII. Henrik.

Az Elnök emberei (The West Wing – mind a 7 évad) – Én csak úgy hívom: a világ legjobb sorozata. Kötelező mind a 7 évad azoknak, akik valaha is komolyan gondolták azt, hogy a vállalkozásukat sikerre akarják vinni.

A lista korántsem teljes természetesen, sőt! Ez csak a töredéke, de úgy gondolom, ezek a filmek is adnak némi elfoglaltságot a következő hetekre :).

Melyikkel kezdd?
Szerintem Az Elnök embereivel!

Te mit ajánlanál? Melyik a kedvenc filmed, ami ha nem is a stratégiai gondolkodásmód kapcsán, de valamiféle hasznos üzenettel bír a vállalkozónők, vállalkozók számára? Oszd meg velünk a hozzászólások között!

16 Hozzászólás

 1. Aki hálózat építéshez szeretne egy profi szemléletet, bár Rita hitvallásához is kapcsolódik annak ajánlom a Jövő kezdete című filmet. A másolódásról és fontosságáról szól, egyéb gondolkodásmódbeli alapokkal együtt. Ahogy talán még nem gondoltad át..
  A másik a békés harcos útja pedig a sikerről és a hozzá vezető útról. Igazi különlegesség, akár fizikai szinten, akár spirituálisan.
  Jó szórakozást!

 2. Sziasztok!
  Szerintem minden filmből lehet tanulni, a néző hozzáállásán, gondolkodásmódján múlik.
  Amik nekem sokat adtak, és ajánlom a vállalkozók számára:
  Yesman, Amelie csodálatos élete, Bakancslista, Fekete hattyú, American beauty, Ádám almái, Távkapcs, Guitar…

 3. A Vörös Szikla – kínai film, mesés, mély, látványos.
  Az eredetit javaslom, kb. 2×2,5 óra, van hozzá magyar felirat.
  (Nyugi, olyan izgalmas és tartalmas, hogy nem tűnik fel, hogy ilyen hosszú… 🙂
  Van egy rövidebb, magyarra szinkronizált verzió is, de azt alaposan kiherélték. 🙂
  Azt csak „kezdő” kínai filmnézőknek javaslom… 😀

  Eltöprengtem azon is, hogy az akkoriban nem ritka 800.000(!) fős seregeket (mint ami ebben a filmben is szerepel) sehogy máshogy nem lehetett megszervezni és vezetni, csakis MLM-ben… :)))
  Lenne mit tanulnunk az „öregektől”… 🙂

  Szép napot,
  Nóri

 4. szerintem még ide tartozhat az Alvilági játékok (Lucky Number Slevin), Las Vegas ostroma (21) és A szomszéd (Arlington Road)

  de nagyon jó a kezdeti lista is, pótolom, ami hiányzik 🙂 köszönöm!

 5. Sziasztok!

  Nekem a kedvenc sorozatom a Lépéselőnyben.
  Nagyon ott van a szeren.
  Tipikusan a gondolkodásmódott formálja.
  Nagyom jó példa sz előre gondolkodásra.
  Meg arra is gyorsan kell dönteni és jól.
  Az adott helyzetnek megfelelően.

 6. Most más ajánlás nem jut eszembe, ezek között vannak az én kedvenceim is :)a lista + a többiek javaslatai nagyon jók!
  Lehet, hogy a férjem azért ilyen sikeres, mert kéthetente megnézi a Keresztapa összest, és imádja az Elnök embereit?? 😀

  És nem film, de amit én szeretek nézni: híres emberekkel riportfilmek. Nem sztárocskákkal, hanem akik vitték is valamire az életben, alkottak valamit, megvalósították élmaikat. Egyik kedvenc műsorom a Záróra, vagy nagyon szemfelnyitó volt nemrégiban hallgatni bezélgetést Garas Dezsővel, Jankovich Marcellel, Makovecz Imrével, Csukás Istvánnal (nem a dtk-ban…) de ugyanezért érdemes megnézni pl. Halász Judit honlapján az életrajzát, vagy a Cseh Tamás születésnapi koncertjét…
  Mégis van egy film is: az Amadeus, Mozart életéről. Zseniális ember volt (bár azt hiszem nem követhető ill. követendő:))

  Köszi, Rita!

 7. A terror iskolája (Toy soldiers)

  Aki látta, tudja miért illik nagyon ide. 🙂
  Terroristák elfoglalnak egy bentlakásos középiskolát és túszként tartják fogva a diákokat. Öt srác nem hagyja a dolgot annyiban.
  Jó példa arra, hogy bármit csinálsz, ésszel…
  Nagy kedvenc filmem.

 8. Az ördög ügyvédje
  – gondold végig, hogy valóban az-e a célod, és akarod-e a vele együttjáró dolgokat is…

 9. Húúú, de jó filmeket írtok!
  Lesz mit néznem nekem is, köszi 😀

 10. Sziasztok,

  Nem is olyan régen láttam a TV- ben, de azóta is , gyakran, eszembe jut. Nekem nagyon tetszett a Coco Chanel életéről készült film. Ez a film, mert több is van: http://en.wikipedia.org/wiki/Coco_Chanel_(film)

 11. Sziasztok, most néztem meg a Hart’s war-t, hűűű nagyon jó volt, pedig nem bírom a háborús filmeket. A Moneyball-t pedig tegnap – ehhez egy jó tanács még aki nem látta: ki kell előtte guglizni a játék főbb szabályait, különben kínai lesz az egész 🙂

  Még egy nagyon alap jutott az eszembe, szerintem ez is kapcsolódik a stratégiához és a kitartáshoz, imádom és bármikor újra megnézném: A remény rabjai (The Shawshank Redemption)aki még nem látta pótolandó 🙂

 12. Pár napja láttam A sas című filmet, szerintem lenyűgöző, több szempontból is! Tutira többször meg kell még néznem!

  A Tudorok szerintem is fantasztikus, a hatalmi harcok és taktikázások miatt.

  A Borgiák is hasonló, bár még csak az első évadon vagyunk túl, mégis a fondorlatok és különböző taktikák fontos szerepet játszanak!Alig várom a második évadot!:-)

 13. Aliz, köszi! Remény Rabjai! Mekkora film!

 14. Látszik, hogy öregszem! A Róma című sorozatot is akartam írni a posztban, dehát hosszú haj= rövid ész 🙂

  Látta valaki közületek? Az is megtörtént eseményekre alapuló sorozat, grandiózus látvánnyal, és kedvenc szereplőbácsival 🙂 (Ray Stevenson)

 15. Nekem az egyik kedvencem: A boldogság nyomában – egy apáról szól, aki egyedül marad az ötéves kisfiával. Idézet a filmből:
  „Ne higgy annak, aki azt mondja, hogy nem vagy rá képes!
  Nekem se hidd el! Ha van egy álmod, ne mondj le róla!
  Ha valaki nem tud valamit, azt szeretné, ha Te se tudnád.
  Ha akarsz valamit, tegyél érte! Ennyi…”

  Álmok és kitartás nélkül valóban nincs eredmény!

 16. A kommentben említett remény rabjai az nekem is a kedvencem.

Hozzászólások lezárva