Facebook-light stratégia

Amikor én kezdtem Facebookozni – 2008. novembere – még nem nagyon voltak rajongói oldalak, merthogy még rajongók sem voltak. Emlékeim szerint a FB felhasználók száma akkoriban Magyarországon arra a 40-50ezer fős kemény magra korlátozódott, akik a Twitteren is ott nyomultak szép számmal, meg akik egyébként is a neten „lógtak” már évek óta. Tudod, a kockák. Ma a Twitter Magyarországon a futottak még kategóriába tartozik. Beszélgettünk a Facebookon, próbálgattuk mit tud a rendszer, és nagyon izgalmas hónapok voltak ezek, miközben persze kitört itthon a nagy gazdasági válság (pontosabban begyűrűzött ide is.)

Nem én voltam ez első regisztráló a FB-ra, az tény, mert már akkor is visszatetsző volt számomra – vírusokkal és adatvédelemmel foglalkoztam -, ahogy a Like és Share gombjaikkal behálózták a – majdnem – teljes internetet, weboldaltulajdonosok milliót önkéntes alapon rábírva arra, hogy csatornázzák be oldalaikat az ő rendszerük alá, kiszolgálva ezzel a Facebook mérhetetlenül nagy adatigényét.

2008-ban rögtön elindult a verseny a magyar Facebook-weben, hogy kinek a posztját osztották meg a legtöbben, ki tudott nagyobb virális hatást elérni, és innentől számolva alig telt el pár év, és addig sikeres blogok adták fel a működésüket teljesen, hogy gyakorlatilag 98%-ban Facebook kommunikációra alapozzák az üzletüket. A fennmaradó 2% maradt a hírlevelezésre, az email marketingre, ami sajnos túl sok vállalkozásnál semmi másban nem merült ki, mint abban, hogy „Gyere a FB-ra, mert pont ezt osztottuk meg.”

Álomidőszak volt a FB-tudatos vállalkozások számára a 2009-2012-es évek, amikor pillanatok alatt ezrekhez lehetett eljutni egy-egy jól sikerült poszttal még a rajongói oldalakon is. De aztán elkezdett minden megváltozni.

Széles körben elkezdtek terjedni a hirdetések, „végre” már célzottan el lehetett érni azokat a felhasználókat, akikről ugyebár éveken át gyűjtötte az adatokat a rendszer.

Sok social média szakértő került elő a semmiből már ekkorra, és ők a tévé reklámpiacra való betörésével egyenértékű történelmi eseményként és marketinglehetőségként értékelték a Facebook hirdetések jelentőségét. Olcsó, hatékony, és egyébként is MINDENKI ott van a Facebookon. Szóval menő volt jelen lenni, reklámozni, nagyot gurítani.

Beindultak a nyereményjátékok, a fantasztikus sikerek, a semmiből felnövekvő többszázezres oldalak, és bárki elérhette azt – ha jól informált volt természetesen -, hogy különböző alkalmazások használatával naponta 100-200-sokszáz rajongóval növelte a bázisát – még mindig hirdetések nélkül.

Igen ám, de aztán valahogy semmi nem úgy működött, ahogy azt addig megszoktuk, esetleg megszerettük.

A hirdetési rendszer kiforrottságával egyidejűleg a rajongói oldalak organikus – természetes, felhasználói interakciók által „generált”- elérései elkezdetek megcsappanni.

Évről-évre egyre inkább visszaesett az elérhető emberek száma. Mindenképp hirdetni kellett.

Ez odáig fajult, hogy 2016. februárjára egyes becslések szerint az eredeti FB eléréseknek már csak körülbelül a 3%-át lehet teljesíteni. Tehát, amikor 2012-ben egy poszttal akár az összes rajongódat elérted – 100%-ot, sőt, általuk még többet, hiszen az ő ismerőseiket is elérted -, ma csupán csak a 3%-ukat érHETED el, mert a további eredményeket a FB egyszerűen lekorlátozza. Azért, hogy fizess. Fizess a megjelenésedért a felhasználók hírfolyamában.

Természetesen mióta a FB létezik, azóta vitatkoznak egymással a szakértők meg a felhasználók, hogy ez most undorító eljárás-e a Facebook részéről, vagy ez maga a kapitalizmus… Nem akarok ítélkezni, aki ez elmúlt években is velem tartott, tudhatja, hogy mindig is óvatosságra intettem a felhasználókat, és mindig azt tanítottam, hogy soha ne alapozd az üzletedet a Facebookra!

Használd a Facebook erejét arra, hogy látogatókat, érdeklődőket, vevőket vigyél a SAJÁT OLDALADRA, de ne ott élj! Ne szolgáltasd ki magad a rendszernek.

Mindig is repkedtek a rémhírek felfüggesztett fiókokról, letiltott FB oldalakról – tekintet nélkül arra, hogy esetleg több százezezer rajongójuk volt -, óriási veszteségekről, egyre csökkenő, nullához közelítő hirdetési eredményekről, konkurensek általi feljelentésekről, de most úgy látom, hogy fordulóponthoz érkeztünk.

Rita jósol

Másfél éve figyelem azokat az oldalakat, akik jól csinálják a Facebook kommunikációt, akiknek az oldala szárnyal, ahol százezer fölött vannak a rajongószámmal és mindig növekednek, ahonnan mindig mindent megosztanak a felhasználók, és akik nyilvánvalóan jól megélnek a FB kommunikációból.

Most mondom, hogy ők hamarosan vissza fognak térni a blogjaikra. A „Facebook az új tévé!” korának lassan vége. A Facebook nem a barátunk, és szép csendben tudomásul veszik ezt azok is, akik az elmúlt években a Facebook legelkötelezettebb hívei, és önkéntes reklámhordozói voltak.

Visszatér az email marketing aranykora, és a saját oldal minőségi mutatóinak növekedése, a kisebb, de saját bázis építése a saját weboldalon.

Lehet, hogy nem lesz egyes vállalkozások körül naponta 100ezres rajongósereg, akik mindenhez hozzászólnak, de lesz helyette értelmes párbeszéd, tanulságok, már-már valódi emberi kapcsolatok.

Facebook-light stratégia

Az, amit most sok social mediában jártas vállalkozástól látunk, hogy gyakorlatilag ott élnek a FB-on, és másokat is erre biztatnak, ez döbbenetes mértékben fel fog puhulni. A Facebook-hard stratégia lágyulni kezd a közeljövőben, még olyanok részéről is, akik most az ellenkezőjét szajkózzák.
Először az fog történni, hogy az évek óta elhagyatott blogokon megjelennek az első bátortalan posztok, teszt jelleggel: vajon hány embert lehet átterelni a saját oldalunkra a Facebookról?

Vannak, akiknek ez az átterelés is  napi 100ezres nagyságrendben sikerül – hirdetés NÉLKÜL -, tehát a Facebook-light stratégia sem azt jelenti, hogy le kell mondani arról a 7.5 millió emberről, akik ott zombulnak a hírfolyamot görgetve.

Kitesztelődnek majd a következő hónapokban, hogy milyen posztokra lehet átvándoroltatni az embereket a FB-ról, és újra megjelennek természetesen a postaládákban is ezek a vállalkozások, de nem azzal az, hogy „Ezek voltak a hét legsikeresebb FB posztjai”, hanem valódi információval, valódi kommunikációval.

Sőt, a bátrak további stratégiai lépésekre is hajlanak majd, elvégre nem mindegy, hogy egy vállalkozás a döntéseit tekintve is piacvezető-e, vagy csak megy a többiek után, de erre ingyen most nem adok tippeket.

Újra beindul egy másik fajta verseny, ami egyfajta visszatérés az alapokhoz: kinek a weboldalán lesz nagyobb élet, ki tud minőségi látogatókat odaterelni önmagához?

Verseny lesz majd abban is, hogy ki tudja leggyorsabban nullára redukálni a FB költéseit.

Sajnos a weboldal látogatottságának adataival nem lehet majd villogni, hiszen nem lesz nyilvánvaló statisztika kiplakátolva sehova, mert ezek üzleti titkok, de azért jönnek majd az ilyen-olyan látogatottsági számok természetesen, elvégre a versenyben a pszichológiai hadviselés sem egy utolsó szempont :).

Jobb világ lesz ha sokan áttérnek a FB-light stratégiára?

Mindenképp. Sokaknak fájdalmas lesz „visszafordulniuk” a saját oldalukhoz, de szerintem ez a fájdalom gyorsan múlik majd, és örökre el is felejtődik.

A Facebook-on nem érzik jól magukat az emberek. Azért vannak ott, amiért sok vállalkozás is oda helyezte a bázisát: mert egyszerűen mindenki ott van. Ez a birkaszellem. Megyek oda, ahol sokan vannak, hiába, hogy rossz nekem…

Az Interneten – aminek persze szerves része a Facebook, de ugyanúgy szerves része a te saját weboldalad, blogod is – összességében jól érzik magukat az emberek.

Az Interneten szörfölgetve lehet tanulni, informálódni, tágítani a világképünket, okulni, beszélgetni. El lehet kerülni a borzalmakat, és ha pont nem akarjuk, hogy cuki macskák tereljék el a figyelmünket a feladatunkról, meg a CÉLJAINKRÓL, akkor nem fogják megtenni, mert mi irányítunk, a felhasználók.

Természetesen sok évnek kell eltelnie ahhoz, hogy az a hatalmas embertömeg – az internetezők kb. 80%-a – rászokjon a valódi internetre. Hogy merjenek keresni. Hogy merjenek kattintani. Hogy rádöbbenjenek, a szörfölés a neten igen is előremutató, és ha ők, felhasználó egyének irányítják a saját információáramlásukat, akkor oda juthatnak el általa, ahova csak akarnak. Nincsenek határok.

Míg ha a Facebook manipulatív algoritmusára bízzák magukat, akkor a világ és az információk nagy része elzárva marad előlük.

Mert az Internet nemcsak a Facebook-ból áll. Szerencsére.

Nos, úttörője, vagy türelmes követője leszel ennek a folyamatnak?

Árképző Átképző – árképzési stratégia, amivel elindulhatsz a stratégává válás útján>>

4 Hozzászólás

 1. Szereted a jépviselőfánkot? És a marhapörköltet? Na és a marhapörköltben áztatott képviselőfánkot vajon szereted-e?
  A Facebookot sem szeretem. Olyan közösségi oldal, ami közben vállalkozási reklámterjesztő oldal. Ne értsd fére, én is használom, mert ilyen időket élünk. De ez nem jó. Szeretnék egy olyan közösségi oldalt, ahol a politikusok szekértolóinak hülyeségétől mentesen és vállalkozási reklámkampány nélkül beszélgethetnék az ismerősökkel és az interneten szerzett új ismerősökkel. A vállalkozások reklámkappányait meg oldjuk meg máshol, másképpen. (Persze, amig a FB ebben jól használható, én is használni fogom. És joggal szidom, ha ingyenességet szajkóz, közben lekorlátozza azok posztjait, akik nem fizetnek és azt üzeni nekik, hogy a reklámért fizetni kell. A FB most ilyen átmeneti fázisban van. De elég nagy ahhoz, hogy megoldja. Jó volna, ha mielőbb lépne valamerre, hogy tudjuk mit tegyünk)

  • Miksa, felfordult a gyomrom 😀
   Az a baj, hogy nem fog tenni semmi olyasmit, amiben reménykedni érdemes, mert az elmúlt 4 évben amit tett, az még inkább az ingyenes tartalom kiszorítása, és a fizetősség presszionálása lett, egyre pofátlanabb visszaszorításokkal. (Már az értesítést kérők sem kapnak értesítést az oldalakról.)

   Továbbá ugye, ami nálunk még nem látszik, hogy azt akarják elérni, hogy ott is kezeld az ügyfeleidet, használd az oldal üzenőrendszerét már-már ügyfélszolgálati szoftvernek, és becsábították a nagy médiacégeket is a hálójukba, hogy közvetlenül ott legyen publikálva minden tartalom a FB-on, hogy nehogy onnan bárki akár csak egy pillanatra is felocsúdhasson.
   Emlékeim szerint NEM erről szólt anno az Internet, és látszik a folyamat, hogy pár év múlva a FB ereje meginog. FŐleg, hogy már nincs új regisztráló, és abból az 1.3 milliárdból sok-sok millió az robot, illetve rengeteg az alteregó és technikai account is (amiket a felhasználók saját egyéb használatra hoznak létre).

 2. Igen. Ez a folyamat már ma is érezhető. Komoly erő lesz a hírlevél, s a jó hírleveleket a Zemberek ki fogják keresni még a gmail hírlevél mappájából is, míg a rosszak a leiratkozások áradatát fogja produkálni…

Hozzászólások lezárva