Ezomaszlag?

Avagy Vidi Rita cseppet sem átmeneti kalandja az ezotériával.

Sokan bizalmatlanul méregetik az önfejlesztő anyagokat, és ha jól szétnézünk a világban, hát ezt a bizalmatlanságot meg is lehet érteni.

Az éppen a napokban „akciózott” A Boldogság Útja tanfolyamom kapcsán is felmerülhet a gondolat bizonyos fejekben:

„Ez a boldogság dolog is csak egy újabb ezomaszlag.”

De mit is nevezhetünk ezomaszlagnak?

Általában azokat nevezik ezoterikus és New Age (Új Kor) irányzatnak, amik olyan szellemi irányvonalak, amik mögé nem tartozik sem vallás, sem egyház.

De eredetileg az ezoterikus azt jelentette, hogy olyan titkos tanok tárgyalása, amik csak szűk csoport számára hozzáférhetőek, szemben a nagy vallások könnyű hozzáférhetőségével.

Hogy mi honnan ered, nem lényegtelen abból a szempontból, hogy mára mi lett belőle.

Az ezoterikus kifejezés csak kevesek körében pozitív kicsengésű, a köztudatban inkább lesajnáló kifejezés. És ez nem jelent mást, mint azt, hogy az ezoterikus még mindig az, ami volt: titkos tanok, amik csak szűk csoport számára hozzáférhetőek és érthetőek :).

Az ezoterikus egy jelző, de nem minősítő jelző. Inkább osztályozónak mondanám.

De elfogadom, ha valaki valamit ezomaszlagnak, ezomániának, ezobullshitnek, ezohumbugnak tart, mert lehet, hogy még nincs azon a szinten, hogy ezt megérthesse.

Blockchain mint ezoterikus dolog

Például ma még kevesen tudják, hogy mi az a blokchain technológia és a mögötte lévő szellemi irányzat. Ennek a dolognak a megértéséhez heteket kell tanulni, mert olyan kifejezések röpködnek körülötte, hogy még informatikusok is nehezen értik. Tehát megvalósul az ebben az esetben is, hogy csak szűk kör számára érthető és elérhető, tehát a blockchain – és vele a bitcoin – is ezoterikus.

Vicces, nem? A jövő pénzügyi megoldása és legfőbb fizető eszköze ezoterikus.

Szóval, mielőtt bármire rámondanánk, hogy ezomaszlag, először nem árt tisztában lennünk az ezotéria kifejezés jelentésével és használatának szabályaival.

De tételezzük fel, hogy elfogadjuk, hogy a boldogság keresése – maradva A Boldogság Útja tanfolyam konkrét példájánál a könnyebb érthetőség kedvéért – csak egy szűk, beavatott kör számára lehet érdekes – tehát ezoterikusnak minősül –, mert ez csak kevesek kattanása, hogy a boldogság fontos.

Nos, én nem gondolnám, hogy az emberiség több évezredes történelme, kultúrája, múltja és jövője ezomaszlag lenne. Az ember mindig is a boldogságot kereste, és ezt hol hódításokban, hol a művészetekben, hol az önkifejezésben, hol a befelé fordulásban, hol az önzetlenségben, sőt önfeláldozásban találta meg. És persze olykor a pusztításban. Az ember is állat ugyanis.

Az állatoknál is megfigyelhető, hogy a boldogságra törekszenek, és persze közben élik az életüket. Például az emlősöknél nagyon látványos, hogy a szülők játszanak a gyerekeikkel, illetve hagyják őket játszani.

Azért, mert a játékon keresztül nemcsak megtanulják azt, hogyan ejtsék el a vadat (ragadozók), vagy hogy hogyan ússzanak (pl. vidrák), hanem azt is megtanulják, hogy milyen ÉRZÉS ezeket művelni. Az állatok csak akkor csinálnak olyan dolgokat, amik kifejezetten ártalmasak számukra – például böjtölnek, fájdalmas dolgokra kényszerítik a testüket, nem alszanak eleget, stresszelnek –, ha betegek, vagy veszélyben vannak.

Az ember meg pont fordítva: állandóan sanyargatja magát és a gyerekeit, és csak akkor enged magának boldogságot, ha úgy érzi, hogy már eleget szenvedett a sikerért, mások elismeréséért, a pénzért, a jövőért.

De közben az elme és a test a boldogságot keresi. Szórakozásra, játékra, kikapcsolásra, napokig tartó alvásra vágyik, de nem kapja meg!

De nem az a szomorú, hogy így éli az ember az életét. Ha valaki így dönt, ám legyen!

Hanem az a szomorú, hogy miközben attól retteg, hogy a robotok elveszik majd a munkáját – mintha bizony imádna dolgozni –, közben arra tanítja még mindig a gyerekét, hogy az az előremutató, az a haladószellemű, ha

– vagy szenved,

– vagy a szenvedésben találja meg a boldogságot, nagy erőlködések révén.

Hát ez így nem fog menni – szerintem…

A robotok például már réges-rég itt vannak: azért, hogy több időd legyen a boldogságra. De ha ehelyett te félsz, hogy nem lesz majd munkád – a robotok megtermelik azokat a javakat, amiket az emberek termelnének meg –, akkor nagyon rossz úton vagy…

Ideje lenne rátérni a jó útra.

Nem nehéz, csak új rutinokat kell szerezni, és ehhez semmi másra nincs szükség, csak az ESZEDRE, meg némi technikázásra :).

Hamarosan elmesélem, hogy milyenekre.

 

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.