Ez lenne a vállalkozás?

Mit jelent vállalkozni?

Szerinted MI a vállalkozás?

Az, hogy saját munkahelyet teremtesz magadnak?

Az, hogy Te rendelkezel az időddel?

Az, hogy értéket teremtesz?

Az, hogy az ötletedet hónapokig dédelgeted, nevelgeted, mígnem sikeres leszel?

Az, hogy fejlődik a személyiséged?

Belegondoltál már abba, hogy a vállalkozás nem azt jelenti, hogy alkalmazotti jogviszony helyett most már a magad főnöke vagy, hanem a vállalkozás egy közgazdasági és gazdasági fogalom is egyben?

Most olvastam az Innováció és vállalkozás az elméletben és gyakorlatban című, Peter Drucker könyvben, hogy a vállalkozó szellem nem is az tulajdonképpen, amire mi asszociálunk. Vállalkozni nemcsak annyit tesz, hogy ügyesek vagyunk, és napi 16 órát dolgozunk az ötletünk és vállalkozás sikeréért, hanem vállalkozni leginkább annyit tesz, hogy rendszert építünk a káoszból.

Drucker szerint a francia közgazdász, Jean-Baptiste 1800-ban írt meghatározása a leghelytállóbb: A vállalkozó az, aki gazdasági erőforrásokat helyez át alacsonyabb termelékenységű területről magasabb termelékenységű és nagyobb hozamot ígérő területre.

Hogy ez mit jelent magyarul?

Azt, hogy ha valami nem működik jól – akár szerintünk, akár mások szerint – akkor onnan elvesszük az erőforrásokat – akár pénzt, akár embert, akár figyelmet, akár technológiát -, és áttesszük oda, ahol az erőforrás nagyobb hozamot termel.

Ez a szemlélet kapásból elveti a „van egy zseniális, új ötletem” szellemiséget.

Szinte az összes kezdő vállalkozó úgy indul neki a vállalkozásnak, hogy kipattan a fejéből az ötlet, majd azt dédelgeti, szeretgeti, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az sikeres legyen. Akár még azt is elviseli, hogy rámegy a teljes élete.

Sokszor szokták emlegetni a pesszimista fórumokon, hogy magyarországon rengeteg zseniális feltaláló van, de ez a piszok magyar állam(sic!) nem támogatja a jó ötleteket, és szegény feltalálóknak vagy el kell adniuk az ötleteiket, vagy külföldön kell megvalósítaniuk. Micsoda borzalom!

Namármost, mindenki, aki osztja ezt a véleményt, az biztosan nem vállalkozó. Ugyanis az ötlet – a feltalált találmány – még kevés: azt emberi használatra alkalmassá kell tenni, üzletet kell rá építeni. Márpedig a feltalálók többsége nem üzletasszony, nem üzletember. Ők ötletelnek. Abból nagy pénzt, nagy üzletet csinálni nem lehet ötleteléssel, megvilágosodással, pepecseléssel. Nem bántani akarom a feltalálókat, de abban biztos vagyok: a feltaláló találjon fel, a vállalkozók pedig csináljanak belőle üzletet.

Számtalan olyan projekt futott örökre kátyúba, amit a feltaláló akart kivitelezni, és egy fikarcnyi feladatot sem engedett ki a kezéből. Ezek a találmányok most is sikkadnak valahol. Persze vannak ellenpéldák is, de ez nagyon ritka.

Tény és való: az ötlet az még semmi. Megcsinálni valamit, tökéletesíteni valamit, rendszerbe szervezni valamit, na, az már eredmény a javából.

Drucker a könyvében a vállalkozással együtt emlegeti az innovációt, mert innováció maga a vállalkozás. Szerinte – és őszintén megvallva, a gyakorlati tapasztalataim alapján osztanom kell a véleményét -, nem újat kell feltalálni, hanem akár a régi dolgokat kell új szemszögből megközelítve, jól összezavarni, és aztán hagyni, hogy a káoszból valami új süljön ki. Azok, akik biztosra szeretnek menni, vagy nem szeretik az átmeneti káoszt, a változást kivitelezhetik akár lépésről-lépésre is.

Ezt szokás úgy is emlegetni, hogy: csináld másképp, mint mások!

De ez még kevés. Másképp kell csinálni, akár ugyanazt, és aztán hagyni, hogy abból akár egy teljesen új dolog fejlődjön ki. Mint például a fémkonténer feltalálása. Semmi extra nincs abban, hogy nagy szállítókonténereket fémből készítenek, és ezeket teherautókon szállítják. De az igenis extra eredmény volt, hogy ezek a konténerek szabványosak, és ez által nagyon könnyű például egy hajót optimálisan megpakolni velük. A fémkonténerek és szabványosításuk megnégyszerezte a világkereskedelmet!

Egy időben és bizonyos területeken a hitel is efféle innovációnak hatott: Amerikában a farmerek hitelre vásárolhattak eszközöket, magokat. Ez a pénzügyi innováció tette lehetővé, hogy ne kelljen éveket várniuk a gazdaságuk belendítésére. Ebből is látszik, hogy olyasmit hitelre venni, amiből aztán nem lesz értékteremtés – autót, házat -, csak rombolja az innováció lehetőségét.

Azok a leginnovatívabb vállalkozások, amelyek a piac hirtelen változásaira képesek azonnal reagálni. Ehhez ugyebár nem ártana ismerni a piacot!

Az igazi vállalkozók az alábbiakat figyelik árgus szemekkel:

–          Váratlan kudarc vagy siker, vagy egyéb események

–          Az összhang hiánya: a dolgok között, aközött, ahogy lenniük kellene, és ahogy a dolgok jelenleg állnak

–          A meglévő folyamattal kapcsolatban felmerült problémák, amikre eddig senki sem kínált megoldást.

–          Az ágazat vagy a piac működésében bekövetkezett változások, amelyek mindenkit meglepetésként érnek.

–          Demográfiai változások

–          stb.

Ilyen innovációs lehetőség – meglepetés – volt például az állatoknak készülő gyógyszerek iparága. Az állatorvosok kénytelenek voltak az állatoknak emberi gyógyszert adni, mert egyszerűen nem volt például lovak számára készült antibiotikum. A gyógyszer gyártók lázadoztak, hiszen sosem tesztelték szereiket például kutyákon, mígnem valaki nem kapcsolt gyorsan, és létrehozta az állati gyógyszerek iparágát. Ez klasszikus sikertörténet.

Peter Drucker szerint a technológia és a tudomány területe a legkevésbé alkalmasak a vállalkozói innovációra – attól függetlenül, hogy pl. a IBM és az Apple kimondottan innovatívak -, mert ezeken a területeken lassan reagál a piac, nagyon hosszú az innováció átfutási ideje. Ahogy én látom, a technológia területén a piacok már rezisztensek az innovációval szemben, mert ott minden napra jut valami újítás, aztán vállalkozó legyen a talpán, aki kimazsolázza, hogy mi lehet ebből igazán hiánypótló.

Utóbbi évtizedek leginnovatívabb vállalkozása az interneten az e-Bay, a yahoo, a Google, a Facebook voltak, de sikertörténet volt a mára már teljesen eltűnt, helyét a torrentnek átadó Napster is.

Na, szóval…

Te a ragyogó ötletre alapoztad az üzletedet – vagy fogod a jövőben? – vagy esetleg figyeled az embereket, a problémákat, és innovatív vagy? Az innovációd valóban előre viszi a gazdaságot, és valóban kell az embereknek?

 

Egy hozzászólás

  1. Az én vállalkozásom az hogy nem vállalkozom. Egyszerüen kerestem és megtaláltam azt amire oly régóta és oly sokan várnak. Lehet úgy is gazdagságot teremteni, hogy megragadom azt az eszközt amivel eltudom érni a célom és ezt addig a szintig vinni ameddig tudom vagy akarom. Itt az egyetlen ötlet az benne, hogy az lehetek benne aki akarok lenni. Önmagam lenni és szórakozva pénzt keresni ez a legfőbb vágyam és ehhez mutatok utat másoknak. Az én alap felállásom a pénzkeresethez most indulj el, most ássuk meg a kutat és ne akkor, amikor megszomjazunk. Ez mindent adhat és akkor gazdag az az ember lelkiekben, ha tud örülni önmagának és szereti azt amit csinál, valamint betölti azt az ürt, hogy mindennapja unalmasan teljen ! Az anyagi gazdagsághoz lehet csak az a kérdés, hogy felvagyunk-e készülve arra a változásra, hogy ezt megérdemeljük és meg is megkaphatjuk. Igenis képesek vagyunk mindent megszerezni, hogy úgy tekinthessünk a múltra mint egy figyelmeztetés arra, hogy időben kell kapcsolni. Ez az a vállalkozás ami a siker buktatóit elkerüli. Az én szavaim és meggyőzödéseim belőlem áradnak és aki elhiszi annak annyi előnye lehet, hogy kell, hogy igazán boldog lehessen. Ez mindenkinél másképp jelentkezik, de ha ezért kell dolozni, akkor már nem is munkának számít inkább egy rettentő jó időtöltésnek.

Hozzászólások lezárva