Bejelentetted már a honlapodat az NMHH-nál?

Vészesen közeleg június 30-a, az új médiatörvény életbelépésének előestéje, ameddig is kötelező bejelenteni azokat a honlapokat az NMHH-nál, amelyek hírportálokként, vagy internetes újságként működnek.

Hónapokon keresztül ment a találgatás, hogy mely honlapok esnek bele ebbe a kategóriába, és úgy néz ki, hogy az egy szerkesztővel rendelkező blogszerű honlapok nem tartoznak bele a bejelentési kötelezettséggel bíró kategóriába,  de erre jobb, ha senki nem vesz mérget…

A HősNők.hu-t bejelentettük, mert nagyon sok külső blog tartalma jelenik meg rajta a HősNők Blogok rendszeren keresztül, ezért úgy ítéltük meg, hogy ezzel az oldalunkkal mindenképpen beletartozunk az internetes újság kategóriába.

Nagyon apró részletek, az NMHH oldaláról megtudhatók, a kitöltendő dokumentumok pedig  letölthetők (lásd itt alább a linket). A bejelentést postai úton kell intézni, tehát a kitöltött eredeti példányokat, aláírva kell postázni. Vigyázat, van néhány melléklet is, nézd át, melyik melléklet vonatkozik rád!

Internetes sajtótermékek bejelentése aloldal az NMHH.hu-n>> (kattints ide)

Az egész művelet kb. 10 percet vesz igénybe, a linken megtalálod a postázási címet is. A levelet mindenképp ajánlva add fel, főleg így az utolsó pillanatokban!

Ha nem vagy benne biztos, hogy van-e az oldaladdal kapcsolatban bejelentési kötelezettséged, akkor inkább jelentsd be, mert inkább legyél túlbuzgó most, mint pár hónap múlva megbüntetve…
Magánszemélyek által alapított oldalakra is vonatkozhat a bejelentési kötelezettség, nemcsak cégekre!

Hajrá, még van pár napod!

 

4 Hozzászólás

  1. Internetes hírportálok. Ha úgy vesszük, akkor minden honlapra rá lehet húzni. Mivel a honlapján mindenki hírt ad a tevékenységéről. Akkor minden honlapot jelentsünk be?

  2. „Az Mttv. 203. §. 60. pontja szerint sajtótermék a napilap és más időszaki lap egyes számai, valamint az internetes újság vagy hírportál, amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak” – tehát, ha NEM gazdasági szolgáltatásként nyújtom (= ingyen van), akkor nem kell bejelenteni?

  3. Himer Csillának ezt írta az NMHH a weblapján megjelenő bejegyzésekről: „Amennyiben nem önálló szolgáltatás és/vagy nem üzletszerű (pl. ellenszolgáltatása közvetve sincsen), akkor a blog írás elektronikus kereskedelmi tevékenysége részének tekinthető és nem szükséges sajtótermékként bejelenteni őket”

    Na ez a lényeg. Ha az értékesítést segítik csak a bejegyzések, de önálló termékként nem értelmezhető a blog, akkor nem kell bejelenteni.

  4. Moni, önálló termékként az index.hu sem értelmezhető… vagy a hvg.hu sem. Az olvasó nem fizet a tartalomért, mégis bejelentették ezeket 🙂

Hozzászólások lezárva