Azonnal használható trükkök, ha szeretnél több életerőt 2020-ban

2020 a változások éve lesz, amihez nem árt majd egy kis extra életerő és extra kognitív erőforrás, de az is lehet, hogy lesz, akinek fizikailag kell megerősödnie.

Hogy ezek a benned-rajtad zajló változások majd fájdalommentesek és örömteliek legyenek, most adok néhány hasznos, azonnal használható, már sokezer olvasóm által kipróbált trükköt.

A tippek általánosan használhatóak akár hosszú távú, akár rövid, akut kihívások megoldására is, de ha csak úgy általában energikusabb, fittebb, okosabb akarsz lenni, akkor is jól jönnek majd.

Lesz köztük meglepő, és olyan is, amik ott vannak az orrod előtt, csak fogalmad sem volt róla eddig, hogy ezek ennyire fontosak és hasznosak.

Lássuk!

Életerő és vitalitásnövelő tippek azoknak, akik 2020-ban sem akarnak semmit sem a véletlenre bízni

 

Ébredés után idd magad degeszre!

Éjjelente akár két liter víz is távozhat a szervezetünkből az ágyneműnkön, a bőrünkön és a kilélegzett párán keresztül. Reggel mindig dehidratált vagy, ami azt jelenti, hogy az összes szerved szomjazik, de az agyad is! Nem tudsz gondolkodni, szét vagy esve, ténferegsz, alig működnek a mozdulataid, a gondolataid pedig naná, hogy ilyen kiindulási ponttal biztosan negatívak lesznek. IGYÁL!

Van egy olyan általános tanács, hogy napi 2 liter vizet kötelezően meg kell inni. Nos, ez így baromság. Nem ugyanannyit kell innia egy 100 kilós férfinak, aki éppen kint szánt-vet, meg egy 50 kilós nőnek, aki benn kötöget… Annyit igyál reggel, amennyit jól be tudsz hörpinteni, kényelmesen, és érzed, hogy „oké, többet biztosan nem tudnék inni”. Napközben pedig annyit kell inni, hogy soha ne legyél szomjas.

Tuti tipp: igyál ÜVEGBŐL! Háromszor-négyszer többet lehet inni üvegből, mint pohárból. Próbáld ki már reggel, aztán egész nap legyen veled egy üveg víz, amiből ha fogy, töltsd újra (vagy vegyél elő újat).  A dehidratáltság alattomos és nagyon veszélyes állapot, egészséges emberként csak szétszórtságot, levertséget, már fiatalon is az öregedés jeleit tapasztalod magadon. De a gondolkodási képességed és a tested biztosan nem működik, ha ki vagy száradva.

Szóval, minden tippem királya: reggel első dolgod legyen SOKAT inni. Utána minden sokkal könnyebb lesz, például sokat inni napközben IS. (Folyadékba beleszámít, a tea, hosszúkávé, kakaó, leves is.)

Menjünk tovább, most, hogy éltető vízzel telítődtek a sejtjeid!

Maradj csendben! Így meghallod végre önmagadat és az üzeneteket

Két szempontból is csendben kell maradnod: te se beszélj és ne is zajongj, és körülötted is legyen csend. Ne úgy értsd, hogy innentől kezdve örökre némaságra vagy „kárhoztatva”, hanem úgy értsd, hogy próbáld ki például fél órára, hogy csend, nyugalom, béke van körülötted, és neked sincs szájmenésed, nem csörömpölsz, nem pakolsz, hanem nem csinálsz semmit.

Elég néhány perc, és másir érezni fogod, hogy elcsitulnak az agyadban és a szívedben is a hatalmas kilengések. Elsimulnak a hullámok. Pár perc után ráeszmélhetsz, hogy zúg a hűtő, túlságosan behallatszik az utcai zaj, vagy idegesítően ugat a szomszéd kutya, de ezekkel ne foglalkozz! Csak maradj csendben, és figyeld a (viszonylagos) csendet.

Ez a jelenben levés és a befelé figyelés egyik legjobb módja, bárhol-bármikor alkalmazható. Utazás közben is remek megoldás. Sokan mániákusan beszélgetnének utastársaikkal, pedig az utazás nagyon meditatív lehetőség, ilyenkor érdemes elcsendesülni.

De hopp… mi van akkor, ha a nagy csendben hirtelen elővillan egy gondolat, ami váratlanul jelenik meg? Például egy sürgető gondolat, hogy most azonnal nézz meg valamit az Interneten? Vagy, hogy most azonnal hívd fel egy ismerősödet?

Tedd meg!

Csak a csendben tudnak hozzád elérni azok az üzenetek, amikre szükséged van. Nem az a cél, hogy örökre csendben légy! Az a cél, hogy hasznos csendbe burkold magad, ami kapu a tudatalattidnak és a felsőbb segítőidnek :). Sokan azért félnek csendben maradni, mert a hedonista életvitelükkel ellentétes irányba mutató üzenetet kapnának. Nem csoda…

Zárd be a kaput a rád zúduló információk előtt!

Csak drasztikusan tudom mondani és ebben az esetben drasztikus lépésre is van szükség:

Teljes egészében zárd el magad a külvilágból tolakodó információk elől!

Mit értünk ez alatt?

– Híreket.

– Reklámokat.

– Pletykákat.

– Idegen és nem annyira cuki emberek véleményét.

– Közéleti eseményeket.

– Az otthonodon túlmutató változásokról szóló híreket.

– Ismerősök fantasztikus élményeit, eredményeit.

– Látszólagos közösségek (pl. FB csoportok) eseményeit, posztjait.

– Sztárok, hírességek megosztásait, róluk szóló híreket.

Ami tolakodik, az biztosan ROSSZ, ugyanis az biztosan URALKODNI akar az elméden.

Agyelszívás. Ismerős szó? Nos, minden nap megesik veled, akár százszor is. Elszívják az agyad, az életerőd, az összes energiád azok az információk, amik rád telepednek. Aztán amikor kihívások elé állít az élet, akkor meg csak pislogsz, mint pocok a lisztben, hogy „Vajon miért is nem tudok örülni a lehetőségeknek?”

De mi van azzal az információval, amit te magad igényelsz és keresel?

Azok között is szűrnöd kell: ha könyvben, ha a Wikipedián, vagy független blogokon, vagy bármilyen hivatalos, kormányzati oldalon találod meg az információt, akkor hasznos lehet. Ha közösségi oldalon, ha Instagramon, ha Youtube-on, ha Pinterest-en jársz, már nagyon óvatosnak kell lenned, mert ezek CSAPDÁBA ejtenek. (Vásárlásokat természetesen megelőzheti célzott információkeresés a termékről, szolgáltatásról, de ezek se tartsanak örökké!)

 „De nem kerülök hátrányba, ha nem tudok a körülöttem zajló dolgokról?”

Milyen hátrányba kerülsz attól, hogy nem tudod, mi zajlik a politikában, ki kit vett el feleségül és kinek született hány gyereke, meg hogy mikor fog esni a hó?

Minél kevesebb adat foglalja le az agyadat, annál kreatívabb tudsz lenni általában is, meg amikor kihívások előtt állsz, akkor is. Mint tudod, a kreativitás konkrétan a teremtő erő.

Döntened kell: teremtesz, vagy mások teremtéseinek csapdájában vergődsz?

Hogy kell ezt csinálni?

Drasztikusan. Az nem működik, hogy „Ma már csak egy órával kevesebbet tévézek, vagy csak 10 percig olvasom a híreket.”

Tévé kikapcs, hírportálokat tiltsd le a böngésződben, tegyél tiltólistára mindent, ami feleslegesen szívja az agyad.

„De hát én nem is tévézek” – mondják sokan.

Érdekes módon, azok, akik nem tévéznek, látszólag nem rohasztják az agyukat semmilyen módon, mégis kifejezetten jól informáltak a közélet, a politika, de még a celebvilág híreit illetően is. (Tévénél kivételt képeznek a filmek, sorozatok.)

Akkor csinálod jól, ha említenek neked valamit, ami a közelmúltban történt, és halvány fogalmad sincs róla. És nem is érdekel.

El fogsz jutni arra a szintre, hogy azt érzed, hogy ezen dolgok fölé emelkedtél végre, és lehet, hogy eljut hozzád egy elnökválasztás, vagy egy royal-baby születésének híre, de teljesen hidegen fog hagyni.

Cserében ezernyi örömteli, valóban lényeges új, fontos adat fog elérni a szeretteidről, barátaidról, de önmagadról is.

„És a klímaváltozással kapcsolatos hírek?” – kérdezhetnéd.

Arról is helyben kell gondoskodnod, a túlélésedre berendezkedve.

Túltárgyaltuk, ugye? 🙂

Szuper, mert most még rémületesebb dolog következik:

A viszonylagos magány öröme

Fokozatosan, egyesével, nem látványosan felégetve minden hidat, de meg kell szakítanod a kapcsolatot azokkal, akik ártanak neked, bántanak téged, vagy egyszerűen csak halálra idegesítenek.

Némely esetben elég lesz annyi, ha egyszerűen csak távol maradsz bizonyos eseményektől, vagy nem keresed a nem kívánt emberek társaságát. Némely esetben viszont akár még az összeveszés szükségessége is fennállhat, mert vannak olyanok, akikkel csak így lehet szakítani.

Ne úgy tekints ezekre az emberekre, mint ártó szellemekre, akiket el kell űzni! Csak úgy tekints rájuk, mint például a fogaskerekeid közé került porszemekre. Nem hasznosak, eleinte nem is okoznak látványosan problémát, de hosszú távon pusztítóak lehetnek.

Ők attól még jó emberek lehetnek! Távolról még szeretni is könnyebb lehet egymást. De veled ezek az emberek nem passzolnak. Nem illeszkednek össze a darabjaitok, ennyi az egész.

Ugyanakkor ott vannak a világban, lehetséges, hogy a szemed előtt, pontosan azok az emberek, akikkel meg jól illeszkedtek, csakhogy a „nem illeszkedők” miatt rájuk már nincs elég életerőd!

Ez jó neked? Nem jó.

Alakítsd úgy a kapcsolataidat, hogy azok maximálisan és kölcsönösen támogatóak legyenek.

Aki rombol, menjen. Akit te rombolsz, engedd el.

Használj praktikus mankókat!

Szentgyörgyi Albertnek tulajdonítjuk azt a gondolatot, miszerint felesleges dolog mindenféle adatokat megtanulni, hiszen azért vannak a könyvek, hogy azokban tároljunk minden információt (ma meg már itt van ugyebár az Internet). A nagy tudósok szerint a felesleges információ – ahogy fentebb már volt is róla szó – gátolja a valóban nagy gondolatok felbukkanását.

Ahogy a tudósoknak a könyvek és a kereshető adatbázisok, úgy nekünk, átlagembereknek is vannak remek mankóink, amikre támaszkodhatunk.

A lista

Itt van például rögtön a rengeteg életerőt felszabadító LISTA. Pontosabban a lista írása, a tennivalók előzetes tervezése, elvégzésük esetén a lista aktualizálása (elvégzettek, megtörténtek kihúzása, kipipálása).

Lehet napi listát írni, heti listát is, de így év elején tökéletes az éves lista is, csak ne ess a ló túloldalára! Sokkal inkább hátráltatni fog az irreális terv, mint előre vinni.

Apropó: a listaírás az már a tervezés tevékenysége, vagyis már konkrét előre haladás a megvalósítás útján. A lista azért remek eszköz, mert felszabadítja a kognitív energiáidat, hiszen nem kell memorizálnod és újra és újra átgondolnod ugyanazokat a dolgokat, tennivalókat, terveket. Végre lesz agykapacitásod a valóban értelmes dolgokon gondolkodni.

Frappáns és okos alkalmazások

De vannak egyéb más mankók is, például a szuperokos, cuki és tényleg hasznos telefonos alkalmazások. Van, aki a pénzügyeit teszi vele átláthatóbbá, van, aki a házimunkát tartja vele kézben (sajnos elvégezni még nem tudják a munkát az alkalmazások :)), van, aki a kilóitól szabadul meg így könnyedén és követhetően, és van, aki az edzéstervét gondozza vele.

Az a lényeges, hogy ha egy alkalmazás egy-két napon belül nem érezteti veled azt, hogy „Azta, ez mennyire zseniális megoldás”, akkor ne erőltesd, keress másikat (ugyanabban a témakörben)! Az alkalmazások arra vannak, hogy könnyebbé tegyék az életedet, levegyenek a válladról egy csomó munkát, és segítsenek átlátni a dolgokat.

Ha ezt nem érik el, akkor kukába velük (alkalmazás eltávolítás), és lehet másikat keresni.

Nemrég 15 alkalmazást próbáltam végig, mire meglett az igazi, pedig hát mindegyiknek szuper értékelése volt, de végül a tizenötödik lett a valódi megoldás, ami tényleg azt tudta, amire nekem kellett.

Az alkalmazások sokszor okosabbak, mint amire szükségünk van, de ha túlságosan beléjük bonyolódunk, akkor többet ártanak, mint használnak.

Még egy bónusz tipp: ne engedd, hogy rendszeres időközönként emlékeztessen az alkalmazás arra, hogy használni kellene… Ez nagyon praktikus megoldásnak tűnhet elsőre, de igazából a modern kor legenergiavámpírabb megoldása az, mikor alkalmazások emlékeztetnek bennünket a saját létezésükre… Ezt azonnal iktasd ki a beállításoknál, hogy ne emlékeztessen, ne jelezzen!

Összefoglalva:

– sok víz reggel, üvegből;

– csend megteremtése legalább pár percre-fél órára;

– tolakodó információk áradatának elvágása;

– ártó, idegesítő, problémás emberek távol tartása;

– lista;

– valóban okos alkalmazások.

Nem tűnik nagy durranásnak ugye? Pedig az. Ránézésre megmondom egy emberről, hogy mennyi életereje van. Elég csak pár percig figyelnem, vagy annyit tudnom róla, hogyan viszonyul az információkhoz és az energiavámpír emberekhez és megoldásokhoz.

Látom, kit terít le egy kósza nátha, és látom, ki éli túl még a halálos veszélyt is.

Arra kell az életerő, hogy túlélj mindent és bármit, hiszen rengeteg feladatod van még az életben, és a világnak, meg a családodnak óriási szüksége van rád – de magadnak is magadra!

Óriási luxus lesz a jövőben az, hogy elfecséreld az életerődet. Vigyázz rá, mert különben a világ, a környezeted és már emberek „jótékony” hatásainak köszönhetően automatikusan FOGY.

A tudatosság nagy előny, fejleszd!

A tudatosság művészete – önismereti tanfolyam, kényelmesen, online>>

BÚÉK!

Vidi Rita

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.