Az a baj az online marketinggel, hogy…

Imádom a rakottkrumplit. Tejfölösen, kolbásszal, szaftosan, egy tonnányi tojással, jó sósan. Elég rágondolnom, és összefut a nyál a számban. De volt már olyan, hogy gyors egymásutánban, napokon keresztül annyiszor ettem (akárhová mentem, mindenhol éppen ez volt az étek, otthon is), hogy a sokadik tányérnál úgy éreztem, hogy már nem is szeretem annyira ezt a rakottkrumpli-dolgot. És utána hónapokig rá se bírtam gondolni. Biztos ismered ezt a szót: megcsömörleni valamitől. Ahogy a rakottkrumplitól is meg lehet, úgy mindentől, még az online marketingtől is.

Az online marketingben az a csodálatos, hogy olyan, mint egy izgalmas, változatos és nagyon tanulságos stratégiai játék. Az online marketingnek az az egyik legnagyobb előnye, hogy minden mérhető, és a mérési eredményekből statisztika készíthető. Bizonyos területeken a mérés, de pláne a statisztikázás már külön szakma! Az online marketing révén ugyanakkor bárki lehet statisztikus, a maga kedvére, és persze a vállalkozása eredményei érdekében.

Az online marketing révén folyamatosan hatást gyakorolsz a világra. Ez egy flow állapot. A hatásod erejét mérni tudod, és egy csomó következetést le tudsz vonni belőle. A következtetés folyamatában ott van a személyiséged, hiszen én egy adatsorból lehet, hogy teljesen másra jutnék, mint te.

Az online marketing olyan, mintha egy jól kiszámítható életet élhetne az ember. Nincsenek árulók, gonosztevők, maximum csak hibák, vagy információhiányból eredő egyéb következmény-hiányosságok.

Az összes drámát az jelenti az online marketingben, hogy ha például elfelejtettünk mérni, adatot begyűjteni, és úgy érezzük, átmenetileg vakon repültünk.

Persze az is nagy dráma, ha nincsenek kézzelfogható eredmények a kimeneti oldalon, de addig is, míg ezzel szembesülünk, ezernyi szálat mozgattunk meg, egyszer valamelyiknek már csak lesz valami eredménye!

Nos, ezek az online marketing előnyei és csodája, pont ez a hátránya is.

Az, hogy elindulsz egy vállalkozásötlettel, megváltani a világot, és aztán annyira belefeledkezel az online marketingezésbe, hogy elfelejted, hogy hová is indultál. Csak mész előre, de nem tartasz sehova. Ez a veszély főleg akkor fenyeget, ha egyedül, vagy másodmagaddal csinálod, illetve olyan esetben is láttam már, amikor a cégvezetőnek sok munkatársa volt, de ő olyan erős egyéniség, hogy amit sóhajtott, azt mindenki készpénznek vette. És ő bizony sokat só

Nagyon sok vállalkozásnál látom, hogy az anno elindult kezdeményezésük, amellyel emberek életét akarták jobbá és könnyebbé tenni, már régesrég megszűnt, pedig nagyon jó volt a marketingjük a neten, és azóta a lelkes online marketinges cégvezető/vállalkozó már elment inkább dolgozni egy gyárba, mert ott legalább fix fizetést kap. Jó esetben nem gondolja azt az online világról, hogy baromság, de láttam már ilyet is sajnos.

Olyat is látok persze, hogy a kiváló online marketing ellenére tengődés jut osztályrészül a vállalkozásnak. Mindent beleadnak, mégsem az jön ki a végén, amire számítani lehetne. Na, ilyenkor megtalálni a probléma forrását, nemcsak nehéz, de frusztráló is, hiszen minden folyamatot vissza kell fejteni a gyökerekhez, azzal meg ugyan ki szeret foglalkozni? (Én igen, mert szeretem a rejtélyeket, de ez azért nem elterjedt szokás.)

Meglátásom szerint nem az a baj, hogy a cégek éveken keresztül masszírozzák az online marketingjük azon részeit, amit megszoktak már használni, és azok közben csak nagyon halovány eredményekkel kecsegtettek (pl. kizárólag közösségi média használata, azon belül is kizárólag csak a Facebook), aztán ennek a vége vagy teljes kudarc, vagy némi keserédes „de legalább jól szórakoztunk közben” gondolat.

Sokkal inkább azt látom bajnak, hogy közben a szomszéd vállalkozás, aki holnap akar elindulni, ugyanazzal fog küzdeni, amit az elődje éppen abbahagyott és feladott végleg.

Nincsenek összecsatornázva a tapasztalt emberek a tapasztalatlanokkal. (Ja, de, mégis, a FB csoportokban, ahol még a magukat marketing stratégának aposztrofálók is ötletekért kuncsorognak, hogy mi legyen a következő remek találmány, amivel ügyfeleket hajtanak fel a saját ügyfeleiknek…)

Nincs összeköttetésben a tapasztalat a kisatírozásra váró részekkel, mert mindenki magának akarja megoldani az összes problémáját.

Az a baj az online marketinggel, hogy egyrészt olyan jól el lehet vele lenni, hogy közben a vállalkozás maga háttérbe tud szorulni, elvégre 8 órányi posztolás, PR-ozás, weboldal bütykölgetés, és a FB oldal rajongóival való folyamatos beszélgetés után végül is nem is olyan katasztrófa rájönni, hogy egyetlen ügyfél sem jött aznap, hiszen az gond is lett volna, még a végén megszakítottak volna a nagy munkában!

Másrészt pedig az a baj, hogy a kizárólag a tapasztalati úton való tanulás olykor hiányos is lehet, és hiába tapasztalsz te, ha az utánad jövő generációnak (értsd, egy nappal utánad induló vállalkozás) ugyanott kell kezdenie, mint neked. Te megtartod magadnak a infót annyira, hogy más még azt sem tudja, hogy nálad van ilyesmi, és érdemes lenne hozzád fordulni, és te ezért pénzt kérhetnél, cserében a másik vállalkozás – nyilván nem a konkurensed – gyorsabban fejlődhetne.

Rólam könnyen kideríthető, hogy a verseny híve vagyok, és annak a híve, hogy te jól felkészült versenyző legyél, és azon a versenyen, amin elindulsz, nyerj is!

De annak is a híve vagyok, hogy nem úgy kell nyerni, hogy közben mindenki más tönkremegy.

Mindenki nyerhet.

Tanuld meg, használd, tökéletesítsd, tanítsd meg! Szerintem ez egy jó cél nemcsak neked, hanem úgy egyébként az emberiségnek.

Semmit sem olyan könnyű ma megtanulni, használni, tökéletesíteni, és a tudást másoknak továbbadni, mint az online marketinget. Nem a Facebook, meg nem a Google váltják meg a világot, hanem az emberi elmék. Köztük a tiéd. Persze, csak ha akarod. Szerintem akard!

Online Marketing Alapkurzus

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.