A versenybe zárt szellem

Ez a cikk megjelent a Minervában is.

Egy szép, kora nyári délutánon, éppen hazafelé tartottam Pestről. Autóval voltam –szokás szerint – és hangosan hallgattam a zenét – szokás szerint. Gödöllő központjában, éppen sárgára váltott a lámpa, így lassítottam, majd végül megálltam. Első voltam a sorban, ami számomra mindig egy kedvelt helyzet, hiszen így kitisztul előttem az út, és tesztelhetem a reflexeimet, na meg azt, milyen szépen gyorsul az autóm (természetesen a maximálisan megengedett sebességre). Egyszer csak, jobbkéz felől, a másik sávban mellém vágódott egy baromi nagy autó, vezetőülésében egy öltönyös férfival. A rádióban akkor kezdődött éppen Rihanna, Shut up, and drive című száma. Meleg volt, ablak leengedve, így aztán a másik sofőr is hallhatta a zenét. A szemem sarkából láttam, ahogy átnézett hozzám, tudod, azzal a tipikus: „na, versenyzünk?” nézéssel. Ismétlem: baromi nagy autó, férfi sofőrrel.

Átnéztem a másik kocsiba, majd visszafordítottam a tekintetemet a lámpára, és finoman, nőiesen elmosolyodtam, miközben hangosabbra vettem a zenét.

Szeretek versenyezni a lámpánál, ilyen helyzetekben, mert ez a reflexek versenye.

A versenytárs vette az adást, és amíg nyugtázta magában, hogy hamarosan le fog alázni engem a nagy autójával, addigra én már kilőttem. Ugyanis elfelejtette észrevenni, hogy közben váltott a lámpa. Kb. 30 métert haladtam, mire ő is elindult.

A kezdeti előnyömet természetesen hamar ledolgozta a batár nagy autójával – az ő Chrysler-e az én Ford Focusommal szemben -, de attól, hogy jóval előbb tudtam elindulni, kissé ideges lett. Kb. két sarokkal később hasonló brutális stílusban, mint ahogy végül leelőzött, be is kanyarodott egy mellékutcába, én pedig mentem tovább nagy vígan, annak biztos tudatában, hogy már megint győztem a reflexek versenyében.

Gyerekes gondolkodásmód – gondolhatnák sokan, sőt, néhányan még a „túl férfias” jelzőt is rám aggathatnák, de most kell közölnöm a tényt – és inkább tudd meg tőlem, mint mástól -, hogy mindenki, aki ellene van a versenynek, lényegében alkalmatlan vállalkozónak. A vállalkozás a versenyszférában zajlik. Biztos hallottad már ezt a szót, ugye: versenyszféra? Mit gondoltál, csak viccből nevezték el a versenyről?

A vállalkozás  minden pillanata a versenyről szól:

 • verseny az idővel
 • verseny a vevők figyelméért
 • verseny valakivel vagy valamivel szemben
 • verseny a konkurenciával
 • verseny a több bevételért
 • verseny a piaci részesedésért
 • sőt, verseny önmagunkkal is.

 

Mi a verseny?

A verseny folyamatos megmérettetés, melynek célja a versenyelőny megszerzésén keresztül, a cél elérése – más szóval: a győzelem.

A sportban a csapatok vagy játékosok, meghatározott, mindenkire érvényes szabályok szerint játszanak – versenyeznek. A vállalkozások versenyében a szabályokat a törvények alkotják, a fair play díjat pedig főként a spiritualitásban hívők nyerik el. Sajnálatos tény, de igaz: nem szükséges tisztán játszani ahhoz, hogy valaki győzzön (de ez a cikk most nem a feketegazdaságról és a szándékos csalásokról szól).

Nem kell ahhoz még csak a közgazdaság alapjaihoz sem érteni, hogy tudjuk, lássuk, érezzük: a verseny szükségszerű a vállalkozások életében, mert versenyszellem nélkül egyszerűen felzabálnak a versenytársak. Kettőt sem pislogunk, és úgy állva hagynak a többiek, mint a huzat! Automatikusan egy(több) verseny részeseivé válunk a vállalkozásunk indításával, és a verseny jellegzetességeire legalább gondolatban NEM felkészülni, egyenlő a butasággal.

Versenyezni kell! Muszáj!

Ha átnéznek a másik autóból, vennünk kell a lapot, és minden érzékszervünkkel a versenyre kell koncentrálnunk. Az nem baj, ha lehagynak, de legalább versenyben hagyjanak le, és semmiképp ne bambulás, meg vakarózás közben…

 

Mi az, hogy versenyelőny?

 

A vállalkozások versenyének színterén, a versenyszférában nem tiltott dolog a dopping, sőt, alapvető dolog. A versenyszférában pozitív megítélésű – szükséges – doppingnak számít a jó marketing, az értékesítésben szerzett tapasztalat és készségek, a vállalkozó önképzése, a vevők ismerete, a jó pozícionálás, az üzletileg megalapozott terv, a piac ismerete, a jó pénzügyi szervezettség, a kiváló minőség, a valóban ügyfélközpontú ügyfélszolgálat, és így tovább.

 

Versenyelőny az, ami előnyösebb helyzetbe juttat a versenytársakhoz képest. Korrektül, törvényesen.

 • Versenyelőny az, hogy fele annyi munkával szerzel kétszer annyi pénzt, mint mondjuk a szomszéd boltos, mert tökéletesítetted az eladási folyamatot, és növeled a konverziót.
 • Versenyelőny az, hogy nálad esetleg háromszor annyi a látogató, mint a hasonló témájú másik oldalon, mert a te oldalad arról szól, amit tényleg szeretnek olvasni.
 • Versenyelőny az, hogy ismerősként köszöntik az üzletedet – franchise hálózatok/egységek egyik legnagyobb előnye -, és nem a bizalmatlansággal találkozol össze, első nekifutásra.
 • Versenyelőny az, hogy a termék, amit forgalmazol, valóban kiváló, és nem csak annak mondják.
 • Versenyelőny lehet az, hogy ha olyan módszerek és elvek alapján dolgozol, amik nem megszokottak az iparágadban, így üdítően friss és új dolgokat tudsz nyújtani az ügyfeleidnek, akik ezért imádnak.
 • Versenyelőny az – sajnos tény -, ha nem nyúlod le az ügyfeleidet, és nem nézed hülyének őket. Akár hiszed, akár nem, a vállalkozások jókora része az ügyeskedésre alapszik, még mindig… Ha te másképp teszel, máris versenyelőnyben vagy.
 • Versenyelőny az, ha tudsz fókuszálni, és a „mindent egy helyen” helyett specializálódsz egy-egy témakörre, és abban profivá fejleszted magad.
 • Versenyelőny az, ha nem állsz hadilábon a kommunikációval. Az információ hatalom, de az információ átadása maga a világuralom :). Ezt sok szakember nem tudja, így magányosan mennek tönkre…
 • Versenyelőny az, ha képes vagy az együttműködésre másokkal, és folyamatosan nyitott vagy erre. A magányos farkasokat megeszi a többi farkas, de a szűk látókörű farkasok is csak ideig-óráig laknak csak jól…
 • Versenyelőny az, ha küldetéstudatod van. Majd erről bővebben írok, illetve megpróbálok egy videót beszerkeszteni ide valahogy – ami nem könnyű, mert nagyon nagy a fájl.
 • Versenyelőny az, hogy ha van terved, urambocsá’ stratégiád, jól körülírható célokkal, cselekvési tervekkel, és megfelelő motivációval, ja, és persze erőforrásokkal.
 • Versenyelőny az, hogy ha élvezed a vállalkozást: szeretsz játszani, kipróbálni ezt-azt, mentes vagy a konvencióktól – valamennyire, persze nem szélsőségesen -, és kellőképpen bátor is vagy.
 • Versenyelőny az, hogy ha ismered a konkurenciádat. Vagyis pontosan tudod, ki ő.
 • Versenyelőny az, hogy ha JÓL ismered a konkurenciádat. Vagyis pontosan tudod, mik a céljai. Nem kell állandóan harcolni a másikkal, de érdemes ismerni kívülről-belülről a folyamatait, hogy alkalmasint tudj reagálni. Legjobb védekezés a támadás lehet, bizonyos helyzetekben. Sajnos ez van, ez a vállalkozás.
 • Versenyelőny az, ha tudatos vagy: talán még emlékszel az Űrgolyók című, sci-fi filmeket kifigurázó nagy sikerű paródiára. Abban szerepelt valamelyik űrhajó hátsó fertályán egy matrica: „Senki kedvéért nem fékezünk.” Ha megengedsz egy jó tanácsot: képzeld a saját vállalkozásod hátsó fertályára, matrica formájában ezt: „Senki kedvéért nem bízzuk a véletlenre!” És tartsd is magad ehhez!

A Minerva Capitoliuma viszonteladói számára folyamatos versenyelőnyt biztosítunk a képzéseinkkel, és az ajándékainkkal. Részletek itt>>

Küldöm minden versenyszellemű, vezetésre termett vállalkozónőnek Rihanna dalát:

 

6 Hozzászólás

 1. Drága Rita!

  Ez egy fantasztikusan jó bejegyzés Tőled (már megint)
  Annyira tetszik, és annyira egyetértek minden betűjével, hogy szeretnélek vendégíróként betenni a Sales-Akademia augusztusban induló, 36 napos, ingyenes online értékesítési tanfolyamába. Ugye nincs ellenedre?

  Ölellek, Orsi

  ui: Ha szeretnéd, szívesen adok Neked cikkeket értékesítési témában a Minervába. Izgalmas magazinnak ígérkezik. Vagy már lehet is kapni?

 2. Tömény gyakorlati tudás és profizmus, – mint mindig.
  Rita, szuper vagy, és köszönetem ezért a tanulmányért (is)!

 3. Rita, miért nem lehet ezt megosztani pl. FB-on?? (Úgy értem, innen a honlapról.)

 4. Orsi, megtisztelsz mindkét ötleteddel! Megbeszéljük e-mailben! 🙂

  Ani, ööö… kérésed számomra parancs, máris intézkedem! Köszönöm az észrevételt!

 5. Felkerült a facebook share gomb, végre találtam egy nagyon egyszerűt 🙂
  Köszönöm Ani! 🙂

 6. Én továbbra sem tudom megosztani……pedig nagyon meg kéne! 😉

Hozzászólások lezárva