A verseny törvénye – és a piac gazdagsága

Egy nagyon-nagyon egyszerű alapelvet kell figyelembe venni ahhoz, hogy mindig, minden vállalkozói cselekedeted előremutató és végül eredményes legyen.

Ez az alapelv nem más, mint az, hogy ha vállalkozol, akkor mindig versenyben vagy.

Képzeld el, hogy futóversenyen indulsz, és veled együtt még százak-ezrek állnak a rajtvonalon. A futóverseny hosszú, de azért látszik a vége, tehát legalább nagyjából tudod, mire számíthatsz a táv leküzdése alatt. Az indulók nagyon vegyes képet mutatnak: van, aki még életében nem futott le egy métert sem, és vannak, akik már 20 éve futnak folyamatosan, óriási rutinnal rendelkezve, de lehet, hogy már fáradtak is. Te valahol a középmezőnyben vagy. Az, aki nyer, az nagyon sokat nyer, de akár még a tizedik célba érőnek is juthat ajándék, de semmi sem biztos. A lényeg, hogy minél előkelőbb helyen végezz, és az sem kizárt, hogy akár első is lehetsz.

Eldördül a startpisztoly, és te elkezdesz futni, és persze mindenki más is. Óriási a tülekedés, sőt, van, aki el is akar gáncsolni, de te ügyesen cikázol a pályán ide-oda, és azt veszed észre, hogy kezd ritkulni körülötted a tér, és egyre több helyed van például a saját tempódban futni. Látod, hogy előtted még sokan vannak, de azt is látod, hogy mögötted még többen lemaradtak, sőt, egyre gyűlik az a tömeg, akik már kiestek, vagy kiléptek a versenyből.

Miket teszel verseny közben?

Néha ráerősítesz, néha lemaradsz.

Néha eszel, iszol, hogy hosszú távra maradjon erőd.

Néha beérsz valakit, de a hátszelében futsz tovább, és nem előzöd le, mert tudod, az extra erőfeszítéseket igényelne, és azt okosan kell kivitelezni.

Amikor sikerül másokat leelőznöd, akkor örömujjongásban törsz ki, de persze lehet, hogy csak magadban kacagsz.

Futsz, ahogy csak tudsz, igazodva időjáráshoz, tágabb és szűkebb környezetedhez, és az adott pillanatok kihívásaihoz, meg persze mások futóstratégiájához.

De vajon lefekszel aludni a verseny közben? Megállsz beszélgetni egy nézővel? Elmész kirándulni és regenerálódni egy nagyot?

NEM! Mert minden, ami nem erősíti a versenypozíciódat, az gyengíti!

A vállalkozás is ugyanilyen verseny: csomó mindent lehet csinálni közben, mellette, és helyette is. A kérdés mindig az: tudatában vagy annak, hogy minden, amit teszel, hatással lesz a versenypozíciódra? Vagy annyira tudatos, hogy csak olyan dolgokat tegyél, amik a versenypozíciódat erősítik? Vagy netán tudat alatt butaságokat csinálsz, míg végül akaratod ellenére kiesel a versenyből?

A vállalkozás verseny. Vérre menő verseny, amiből kiszállhatsz ugyan, de az addig befektetett energiád veszteség lesz. Ahogy erről már volt szó, inkább az elején érdemes kiszállni, egy gyors, és még fájdalommentes döntéssel, például egy tesztelési időszak után.

De ha maradsz, akkor sem feledheted el egy pillanatig sem, hogy versenyben vagy, és ha te nem törsz az élre, akkor mások fognak kikukucskálni a te hátszeled mögül, és alkalmas pillanatban megelőzni téged.

Az elmúlt tíz évemet ezzel a gondolattal töltöttem, és még nekem is sikerült néha rosszul versenyeznem. El tudod képzelni, hogy az, aki a versenyhelyzetnek tudatában sincs, az milyen eredményeket érhet el? Körülbelül semmit.

Vállalkozóként mindig versenyben vagy akkor is, ha nem veszel róla tudomást

Vállalkozóként mindig versenyben vagy akkor is, ha nem veszel róla tudomást

Mi köze van ennek a piachoz és ahhoz a döntéshez, hogy beszállunk egy piacra?

Az, hogy hányan állnak a piac futóversenyének rajtjánál, az azzal is összefüggésben lehet, hogy mennyire gazdag az a piac, és hogy van-e keresleti oldala.

Ha hárman állunk például egy rajtvonalnál, akkor ugyan nem lesz nehéz győzni, de hogy mindhárman éhen halunk, arra nagy tétekkel lehet fogadni.

Minél többen tolonganak a rajtvonalnál, alapvetően annál nagyobb felhajtást generál már maga a sokaság ténye is a piacunk körül. Képzelj el tényleg egy igazi futóversenyt, ahol hárman indulnak, meg egy olyat, ami miatt a fél fővárost is le kell zárni. Melyik kap nagyobb publicitást? Melyikhez zarándokolnak el a nézők? Melyik köré települnek kisebb-nagyobb szolgáltatók? Melyiknél jelennek meg szponzorok?
Na, az a gazdagabb futóverseny.

Ott, ahol tolongás van, az általában a gazdagabb piac.

További kapcsolódó okosságokat itt találsz ebben a témában>>

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.