A személyiségünkben rejlik a siker kulcsa?

Igen, egyértelműen rengeteg múlik a siker szempontjából a személyiségünkön.

Nem bonyolódom bele – a szerintem már amúgy is elavult módon kategorizáló – személyiségtípusok boncolgatásába, inkább két szempontból közelítem meg a személyiség kérdését. Az egyik a külvilág szempontja, a másik pedig a belvilág szempontja.

A külvilág szempontjából olyan személyiségjegyekkel kell rendelkeznie a sikerre vágyónak, akit szinte vakon követnek mások. Nem úgy kell elképzelni, hogy félmillió ember vonul utánad az utcán, vagy nyolcvanezren csápolnak az előadásod után, de igenis úgy, hogy akikkel kapcsolatba kerülsz, azok követésre érdemesnek tartsanak. Mindehhez az szükséges, hogy az, ahogyan kinézel – öltözék, ápoltság, stílus, gesztusok, mimika-, és az, ami elhagyja a szádat – vagyis amit közölsz, kommunikálsz -, azok maximális összhangban legyenek egymással.

A legdurvább hiba a diszharmónia. Biztos te is láttál már olyan fiatal üzletembert, menedzsert, aki rengeteget fordít a külsejére – drága öltöny, szép, ápolt cipő, belőtt haj, jó illat, manikűr -, de a viselkedése pont olyan, mint amilyen kamaszkorában volt: nyegle, pökhendi, rátarti, túlontúl büszke. Nem kell ahhoz Armani vagy Chanel, hogy tiszteletet váltson ki valakinek a személyisége. Törekedj mindig arra, hogy legyél azonos a belső énképeddel: ha kosztümöt veszel fel, akkor viselkedj is ahhoz méltóan. Nem a ruha teszi az embert, de a ruha meghatározó az első, legfontosabb benyomás szempontjából. Lehetsz melegítőben is, a megfelelő környezetben. Ha azt akarod, hogy kövessenek, viselkedj arra méltóan.

A másik szempont, ami a külsőségeknél sokkal fontosabb a siker szempontjából, az a te belső világod. Ide rengeteg személyiségjegy és jellemző tartozik, nézzük meg a legfontosabbakat:

– Magas stressz-tűrő képesség (a stresszről lesz még szó részletesen), és ezen belül is a rossz stressz jóvá „fordításának” képessége.

– Igásló-szindróma, avagy óriási munkabíró képesség, nagy adag monotónia tűréssel megspékelve.

– Vezetői kompetencia – ha mindent magad akarsz csinálni, nem lehet továbbfejlődni egy bizonyos szintnél feljebb. Ki kell adnod a feladatokat, mert különben megrekedsz.

– Stratégiai gondolkodásmód – ha közlegényként gondolkodsz, sosem lehetsz hadvezér. Ha hadvezérként gondolkodsz, a lövészárokból is tudsz irányítani. Ha nem stratégaként gondolkodsz, akkor bárki megvezethet, és a saját sikeres érdekében felhasználhat.

– Értékrend- és elvhűség – a legenyhébb szélben is meghajló fa dereka is lehet erős, de az alá senki nem heveredik szívesen… Erősnek, konzekvensnek kell lenned, azzal a képességgel megfejelve ezt, hogy a hibáidat is bátran bevallod.

– Felelősségvállalás képessége – a másra mutogatás még senkit nem juttatott sikerekhez. A sikerért, a kudarcért, csakis te lehetsz a felelős. Koncentrálj a sikerre, ha a kudarcot nehéz bevállalni 😉

– Autotelikus személyiség. (részletek később)

Innen folytatjuk.

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.