A siker titkát nem az üzleti életben kell keresni

A siker kísérőszava az üzlet, az üzlet kísérőszava pedig a siker. Akik a sikert keresik, és szeretnék a saját titulusuk mellett látni a „sikeres” jelzőt, általában az üzletre asszociálnak, vagy legalábbis vezető beosztásra. A siker gyakran előfordul az innovatív ötletek mellett, a feltalálók környezetében. A gyakorlatban természetesen ez a helyes. A siker az eredményekből következik.

De két dolgot nem árt szem előtt tartani: az eredmény – ezáltal a siker – relatív. „A tavalyi évben 300%-kal megnöveltük a bevételünket.” Az jó. De mihez képest?

„Innovatív megoldásaival szinte berobbant az iparág köztudatába az új chipgyártó cég.” Ez siker. De hány év munkája, és mekkora csapat van mögötte? Az előzőekben már írtam arról, hogy a siker jórészt a rengeteg, kemény munkán múlik. Az, amit a sajtó hirtelen jött sikerként tálal – elkerülhetetlen sikerként – az mögött rengeteg pénz, és rengeteg munka van.

Ez az egyik: a siker csak sikernek látszik. Lehet, hogy 5 év kutatás után berobbanni a köztudatba, éppen, hogy nem siker, hanem tiszta ráfizetés. Majd egyszer, valamikor siker lesz, de berobbanni még nem siker. Csak annak tűnik.

A másik, amit mindig szem előtt kell tartani: a siker személyiségfüggő is lehet. Nincs rá sablon, de két dologtól függ, hogy az adott személy sikeres lesz-e: szereti-e azt csinálni, amit csinál, és alázattal csinálja-e, esetleg mások érdekében?

A világ egyik leghíresebb, fiatal pókerjátékosa- nagyon sikeres is egyben -, Phil Ivey, óriási tiszteletnek örvend a pókeresek között. Nem azért, mert jól játszik, és félelemmel vegyes tisztelettel ülnek le vele játszani, hanem azért, mert dollármilliós nyereményekkel a háta mögött is olyan alázatos, emberi tudott maradni, hogy ez mindenkiből a tiszteletet hozza elő. Ez a siker. Mikor tisztelnek: mert nem száll el az agyad attól, hogy megháromszoroztad a bevételedet. Mert nem száll el az agyad attól sem, hogy kineveztek, előléptettek. Hanem megmaradsz embernek, barátságosnak. Nem veszel fel sztárallűröket, és nem játszod meg magad, és közben imádod azt, amivel foglalkozol. Ekkor elkerülhetetlenül sikeres leszel. Mert a siker az ilyen emberekről sugárzik.

A siker titkát az autotelikus személyiségben – ha már egyszer a világ ragaszkodik a személyiségben rejlő titkokhoz – kell keresni, és nem a pénzben, nem az üzletben. Ebből következik, hogy nagyon sokan lehetnek sikeresek, szinte mindenki. A siker az, amikor tisztelnek!

Vidi Rita

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.