A Murdoch-lépés

Figyelem, lecke következik vállalkozó szelleműek számára.

Most olvasom a hírek között, hogy a fizetőssé tett online hírportál a Times elveszítette a látogatóinak 90%-át, és most minden elemző és hozzáértő vagy kárörvendően röhög a médiamágnás, Rupert Murdoch – egyébként jó előre beharangozott és jól megtervezett lépésén -, vagy épp jóízűen röhög.

Muhaha, napi 1.2 millió látogatóból maradt neki 15ezer!


Hahaha! Dedurvaaaa!

 

Murdoch-ot sokan utálják, mert az ingyenes internet ellen ágál. Illetve nemcsak ágál ellene, hanem tesz is ellene, az egyik legfőbb oldalát tehát fizetőssé tette. Cserében a belépő kapu mögött nincs reklám, nincs banner, nincs felugró ablak, nincs a cikk olvasása közben begyalogló reklámfigura, és így tovább. Érdemes őt figyelni, mert stratégiában messze a legjobban szem előtt lévő ember, akit az utóbbi időben láttam.

Szóval, Murdoch beint a Googlenak, fizetőssé teszi azt, ami mindig is ingyenes volt, és feladja a leckét a médiát értő és figyelő embereknek: jó húzás lesz ez hosszútávon, vagy élete végéig röhögni fognak rajta?

Szerintem az előbbi fog teljesülni.

Először is: a pionírok mindig előrébb járnak, mint a mögöttük kullogó másológépek, ha anyagilag nem is, de erkölcsileg és szellemileg mindenképp.

Másrészt, ha van weboldalad, és a napi látogatottsági statisztikákat nézve, akár csak egyszer is megfordult a fejedben az, hogy: édes istenem, bárcsak minden 10. látogató fizetne egy százast…, akkor jelentem, máris Rupert Murdoch-hoz hasonlíthatod magadat, ami azért valljuk meg, eléggé nagy szó. (És kinek ne fordult volna meg a fejében ez a gondolat?)

Harmadrészt: Az internetes portálok úgy működnek, hogy a látogató ingyen kap mindent, a látogatók figyelmét viszont megfizettetik a hirdetőkkel. Kikerül a hirdetés mondjuk egy napra az Index.hu címlapjára, valami frekventált helyre, és azért a reklámozó akár milliókat is kifizet. (Nem negatív értelemben mondom a milliókat, hanem nagyságrendileg. Nyilván megéri. Ha vannak millióid hirdetésekre, nyugodtan hirdess portálokon.)

Igen ám, de a válság elvette a reklámozók kedvét. Hol lehet legjobban meghúzni a gatyaszíjat? A dolgozók bérén? Is. Az üzemeltetési költségeken? Is. A reklámköltségeken? Igeeeen! Hiszen annak hiányát érezzük legkésőbb! (Menjünk ugyebár a könnyebb ellenállás felé…)

Nos, sok nagy hirdető és a kicsik közül is sokan, úgy gondolták, hogy inkább nem hirdetnek a baromi nagy portálok, baromi drága – és valószínűleg annyira azért mégsem hatékony – hirdetési rendszereiben és oldalain, hanem inkább keresnek kevésbé drága, jobban targetált, és esetleg kreatívabb csatornákat, módszereket, lehetőségeket.

Ezt minden naaaagy portál megérezte. Ki kevésbé, ki jobban. Az történt, hogy ugyanannyi – vagy még több – látogatóra, kevesebb bevétel jutott. Ezért aztán a portáloknak is meg kellett húzni a gatyaszíjat, a látogatók meg már az atyaúristenre is ingyen tartottak igényt, és rögtön kikérték maguknak, ha gagyibbak lettek a reklámok, vagy gyengébb a tartalom.

Ezzel ment szembe Murdoch. És szerintem baromira igaza is van, ha vállalkozó szemmel nézem. Márpedig másképp nem szabad néznem.

Nehéz kenyér, mert a neten ugye minden ingyenes… (Na, persze, hiszik sokan.)

Mint ahogy pl. a frank alapú jelzáloghitelt is kiváló ötletnek tartották sokan. Mára már – súlyos csapások, rossz példák, drámák közepette – átalakult a gondolkodásmód, és ha kiejted egy társaságban a frank szót, ha nem is áll meg a fejsze a levegőben, azért érezhetően megváltozik a légkör. Míg 2-3 éve a frank szó semmit nem jelentett az embereknek, főleg nem a mindennapi beszélgetésekben.

A gondolkodásmód átalakulhat, és ennek átalakítására bizony nem képes akárki. Érdemes ahhoz minimum egy Rupert Murdoch-nak lenni…

Negyedrészt: merthogy még nincs vége.

A stratégiai gondolkodásmód lényege az, hogy úgy tervezel, teszel, cselekszel, hogy annak magasabb rendű értelme, vagy egyéb járulékos eredményei is legyenek. Az sem baj, ha ezek az egyéb járulékos eredmények csak később jelentkeznek, és az sem baj, ha nem nálunk.

Murdoch, az elveszített látogatókat – melyek számát azért még nem maximálnám kerekperec 10%-ban, el fogja az érni a 20%-ot is, az pedig már szép szám, főleg, hogy full automatizált, és pl. meg lehet szüntetni, vagy meg lehet vágni a reklámokkal foglalkozó osztályt – a konkurenciához küldte, valami hasonló üzenettel: szívjátok az ő vérüket! A konkurencia persze most örül, mert kapott egy csomó ingyen látogatót, de ezekről az ingyen látogatókról nem árt néhány dolgot tudni:

1.)    Nem maguktól mentek oda, hanem kényszerből, tehát átmeneti látogatók. Jó részük át fog szokni, de óriási részük el fog veszni.

2.)    Haragosak, és tudják is magukról, hogy miért azok. Most már bizalmatlanul tekintenek minden portálra, és két dolog történhet (persze több, de a két fő dolog ez): vagy átszoknak a kis blogokra, és vissza se néznek a hírportálok irányába, vagy megbarátkoznak azzal a gondolattal, hogy reklámmentes környezetben, exkluzív körülmények között, a plebs nélkül olvassanak minőségi cikkeket. És ekkor vissza fognak menni Murdoch-hoz.

3.)    Az egy sikk, hogy előfizetője vagy valami olyasminek, amihez hasonló máshol, és főleg MÁSOKNAK, ingyenes. Hasonló, és másoknak. Neked valami sokkal jobb való. Amiért kifizeted azt a potom kis összeget. A brand és az érzés sok-sok elkötelezett, valóban érdeklődő olvasót fog generálni a fizetős Times-nak, amiért a többi hírportál, az ingyenes cikkeivel csak imádkozhat…

Murdoch követi azt a vállalkozóknak szóló alaptételt, hogy: merj különbözni. Akkor is, ha elsőre kinevetnek, kritizálnak, nem értik, mit találsz ebben jónak. Legyen ez jó példa az innovációra, a bátorságra. Mert női vállalkozóként férfitól nem szégyen ám tanulni!

Ne felejtsük el az ötödik előnyt sem: a cikktolvajoknak, másolóknak is fizetniük kell ezen túl, hogy a Times-tól másolhassanak.

Házi feladat: Szerinted milyen egyéb előnyei vannak annak, ha egy addig ingyenes termék/szolgáltatás fizetőssé válik (akár felturbózva, akár ugyanabban a formában)?

A válaszokat kommentben kérem!

Csak bátran, mint Murdoch!

19 Hozzászólás

 1. Én igazat adok neki,az emberek nem becsülik az ingyenes szolgáltatásokat,természetesnek veszik,hogy a neten ingyé van minden.

 2. Hahó!
  Érdekes, mert valami hasonlón gondolkodtam én is amikor néztem a cikkeket a témában, csak nem volt időm megírni. (Majd ha írok róla hivatkozom rád 🙂 )

  W

 3. Ha az ár-érték-hasznosság-fizetőképes kereslet egyensúlyban van,elképzelhető a hosszútávú előny.De ha nem lesz sokkal jobb minőségű az ingyeneseknél,bukta.Én pl. már reflexből el tudom kerülni a tekintetemmel az előreugró ablakot,akkor minek fizessek a reklámmentességért?Az is kérdés persze,hogy az emberek számára mennyire nélkülözhető az adott hírportál.(Van pl.tévéhíradó is.)Sosem gondolkodtam nagyvállalkozásban,de én végeztem volna előzetes felméréseket.

 4. Én olvasója vagyok egy olyan weboldalnak, amiért éves előfizetést fizetek. De megéri, mert máshol nem kapom meg ezeket az információkat – amiket persze vissza tudok forgatni a vállalkozásunkban. És igen, ez szűrő is… Néha mi is berzenkedtünk, miért nem ingyenes – mégis maradtunk, mert visszahozza az árát. És meg is látszik azok eredményein, akik sajnálják rá a pénzt…

  Ez az oldal sosem volt ingyenes, viszont már előre nagyon jól fel lett „építve”, azaz égtünk a vágytól, hogy bekukkanthassunk rá, amint elkészül… és persze nem is csalódtunk. De ehhez az kell, hogy megfeleljen az elvárásoknak.

 5. Nikolett, természetsen voltak előzetes felmérések, és ahogy Gyömbi is írta, még fel is lett építve a dolog annyira, hogy az a 15ezer ember, aki azonnal előfizetett, az biztosan szó szerint égett a vágytól.
  Persze biztosan közülük is lesznek elvándorlók, de köztük azért lesz majd rengeteg olyan is, aki tovább terjeszti az online előfizetés hasznosságát, ők önkéntes reklámhordozók tulajdonképpen.

  Ki van ez találva rendesen 🙂

 6. Kiindulópont: ingyenesség.
  Jó az. Egy határig. Mert az ember pénzből él,és ha nincs pénzáramlás, nincs kereskedelem,aztán nincs gyártás sem.
  Ő most minőséget akar adni az igényes közönségnek. Teljesen rendben van.
  Ez a közönség valószínűleg máshol is igényesebb, mint azok, akik nem akarnak fizetni semmiért.
  Bár az ábra nem csak fekete-fehér, mégis érdemes belegondolni, hogy egy pék sem dolgozik ingyen, és a minőségi áru pénzbe kerül.

 7. Kételyeim vannak – azon kezdve, hogy eddig senki sem vette észre, hogy az a bizonyos 15 ezer látogató NEM 10%, hanem sokkal kevesebb…

 8. Szerintem egy jelentőségteljes eredménye mindenképp lesz ennek a húzásnak: az óriási ingyen-reklám.
  Mivel mindenki szeret „tartozni valahová”, egy olyan csoporthoz, ami különleges, nem mindenkinek nyitott, és ezzel a felhajtással a figyelem az újságra irányul, jelentősen meg fog nőni az előfizetők száma.
  Ügyes 🙂

 9. Itt talán már érezhető az igazi Marketing eredmény.
  A célpiacának megtalálása! Fókuszálni azokra és azokhoz
  akiknek célja van és nemcsak a mindennapi „olvasgatok a kávém mellett”.
  Lehet, hogy most vesztett sok-sok embert, de előbb-utóbb
  azoknak, akik ingyen olvastak stb. és céljaik vannak ők
  a „Mi az amiről megint lemaradhattam?” gondolatuk visszahozza és
  IGEN, fizetőssé teszi az embereket.
  Szerintem ez biztosan „hódítani” fog más oldalakon is és már
  vannak is ilyen oldalak „kicsiben”.
  Köszönöm, hogy hozzászólhattam.

 10. Éva, a látogatók száma 10%-ra redukálódott a hírek szerint, a vevők száma pedig valóban 15ezerre… Ez tényleg nem 10%, hanem jóval kevesebb (alig több, mint 1%).
  Igen, én kevertem a szezont a fazonnal. A vevők nem egyenlőek a látogatókkal :))

  Persze valószínű, hogy a látogatók számának növekedése a vevők számának növekedését fogja hozni.

 11. Zsuzsa, mi köszönjük, hogy hozzászóltál.
  Az érdekes az, hogy jóval egyszerűbb a neten eleve fizetősen indulni, mint a teljesen ingyenesből egyszer csak átmenni csakis fizetősbe.

  Ennyire fizetős még nem nagyon volt ekkora nagy forgalmú híroldal, mindenképp fordulópontnak lehetünk tanúi az internetes történelemben :).

  Lehet, hogy Murdoch kicsi oldalak tulajaival is konzultált erről, sőt, szerintem tuti 🙂

 12. Murdoch-papa ezúttal sem hazudtolta meg Nagy Önmagát – értem ezt minden irónia nélkül, a szó szoros értelmében. Nem véletlenül lett ô az, ami, ill. a mûve az, ami…

  Mint tudjuk, a „negatív reklám” is legalább olyan fontos, mint a normál.Sôt.

  Szerintem is „Ügyes”, valamint nagyon „ki van ez találva” már megint.

  Rita logikájával abszolút egyetértek.

  Sôt, ha jól tévedek, ( de igazítsatok ki, ha rosszul emlékszem) – talán valami 3 angol font/hónap az elôfizetési díj? Ami ugye egy átlag angol (vagy épp magyar) számára nem egy összeg.
  (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezt az összeget egyedül a fejldôdô országokban érzem némileg aggályosnak – mármint hogy épp ezeknek az embereknek kellene legjobban a korrekt és extra információ márcsak az esélyegyenlôség miatt is – de biztos vagyok benne, hogy erre is megtalálják majd a megoldást.)

  Szóval, a langyos fuvallatokból sosem lett valami korszakalkotó, ellenben a koponyák mindig is széllel szemben igyekeztek. Ès elôbb-utóbb sikerült is nekik.
  Részemrôl semmi káröröm és pláne nem jóízû röhögés, hanem pont az ellenkezôje: le a kalappal a merész húzásért. Szurkolok neki.

  Szóval, csak hajrá, bátran, Hölgyeim és Uraim! Lehet utánacsinálni!

 13. presztízsértéket ad… hmm?

 14. Kezdjük ezzel, idézet a HVG-blogról: kitiltja a „tolvaj” Google keresőrobotjait a News Corp online lapjairól? Nos, ímhol hatalmas elme Murdoch – a kitiltáshoz bőven elég egy megfelelően megírt robots.txt a honlap gyökérébe, ez alap honlapszerkesztési történet. A Bing-et, és a Yahoo-t nem tiltotta ki?

  Erre is megvan a válasz:

  „A Google kitiltására vonatkozó fenyegetéseket illetően Schafer egyetért azokkal a szakértőkkel is, akik szerint a Google elleni mostani kirohanás valójában azoknak a másodvonalbeli keresőknek (Bing, Ask stb.) szól, amelyeknek Murdoch a MySpace jövőre lejáró, exkluzív keresési jogát szeretné eladni. Jelenleg ebben a Google a partner…”

  Én inkább valamiféle személyes gyökerű (üzleti) nézeteltérést látok a fentiekben, emellett egyszerűen ellenségképes mozit vetít a népnek a szimpátiája érdekében, hiszen a Google-t is egyre többen utálják, s most ő lesz a hős, aki szembeszállt a Nagy Testvér legújabb szereplőjével…

  Lényegében a történet a MySpace felhasználói (bizalmas) adatainak eladásáról szól, e koncon vesztek össze, a MySpace-júzerek meg lesnek ki a fejükből, hogy a legszemélyesebb adataikkal kereskednek, kufárkodnak, jó amerikai módra…

 15. Béla, az biztos, hogy nem hős lovagot kell látni sem Murdochban, sem semmilyen mogulban, de a céltudatos, stratégiában gondolkodni képes látásmód igenis példaértékű.

  A magyar kisvállalkozások általában egy-két lépésben gondolkodnak előre. Egy Murdoch féle viszont szerteágazó rendszerben, összefüggésekben, és milliónyi lépésben. Mint egy sakkjátszmában. Vagy egy pókerpartin 🙂

 16. Rita, 🙂 csak érdekes stratégia megtámadni a partneremet, vagy épp megfenyegetni a kitiltással. A magyar kisvállalkozó azért gondolkodik egy-két lépésben, mert el van nyomva, s nincs egyenlő bánásmód, ehelyett a támogatásokat a multik kapják, adókedvezménnyel együtt, a hazai KKV-kről pedig a bőrt is lehúzzák. Így elég nehéz távlatokban gondolkodni, s könnyű Amerikában sikert csinálni, ahol el lehet adni napenergiás szárítóként egy darab kötelet, valamint a vállalkozásokat terhelő adó nevetségesen alacsony… El sem tudom képzelni, hol tartanánk, ha ugyanolyan feltételekkel versenyezhetnénk idehaza, mint odakint – nem, mintha panaszkodnék, csak mégis, a kettős mérce, és a szándékos sorvasztás gátolja az álmok, és tervek szövögetését…

 17. Az álmok és tervek szövögetését szerintem semmi sem gátolja 😀
  Még a tények és a relatíve rossz helyzet sem. És ezt így érzem rendjénvalónak 🙂 De mintha kezdenénk elmenni a témától egy kicsit… 😉

 18. Rita,

  off-topic: ha megnyitom az általad belinkelt dolgokat, akkor nem new site-ot nyit meg, hanem a Tiédre nyitja rá, így az embert jó eséllyel elnavigálja az oldaladról és az nem tér vissza… én is csak bámultam magamra, hogy hogy kerültem az indexre, és miért olvasom már fél órája? Meg tudod ezt oldani, hogy új lapon nyíljon meg, amit belinkelsz?

  Köszi,

  Viki

 19. Viki, köszi a figyelmeztetést, máris javítom! (egyébként pedig szoktam erre figyelni, csak most a vázlatban már kattintható linkként szerepelt a hivatkozás, és amikor felmásoltam cikknek, akkor már úgy tűnt, nem kell vele foglalkoznom… tévedés volt :))

  Köszi!

Hozzászólások lezárva