A mastermind csoportok titkai

A mastermind csoportok titkai

Kezdő és haladó vállalkozók számára is maximálisan inspiráló, tanulságos, és támogató egy (vagy akár több) mastermind csoportban részt venni.

A mastermind csoport azt jelenti, hogy az összegyűltek megosztják egymással a gondolataikat, érzéseiket, ötleteiket, problémáikat, és a közösség, mint valami közös, mesteri elme, reagál ezekre, aztán mind a felvető, mind a csoportban részt vevők levonhatják maguknak a tanulságokat.

Összeszedtem egy „pár” pontban a mastermind csoportokkal kapcsolatos tanácsaimat, és tapasztalataimat.

Használd egészséggel!

1.)    A mastermind csoport létrehozásánál figyelni kell az alábbiakra:
– legyen benne legalább nyolc állandó tag, hogy az összejöveteleken legalább hatan mindig ott tudjanak lenni;

– célszerű változatos iparágakból összegyűjteni a tagokat, odafigyelve arra, hogy egymás konkurensei ne legyenek a csoportban. Ha véletlenül mégis konkurensek kerülnének össze, akkor az érintettek döntsenek arról, hogy maradnak-e mindannyian, vagy ki menjen. Nem elképzelhetetlen a konkurensek együttműködése, de azért ezzel első körben még érdemes vigyázni;

– nem kötelező személyesen összegyűlni, jóval hatékonyabb skype-on beszélgetni (csoportot kell létrehozni, és oda meghívni minden érintettet). A skype beszélgetések nagy áldása, hogy fel is lehet őket venni, így a tagok később is visszahallgathatják, ami azért jó, mert később más részletek lehetnek fontosabbak, mint a beszélgetés megtörténtekor;

– egészen biztos, hogy a csoportból 1-2 vezetőnek fel kell vállalnia az úgynevezett admin szerepet: ők azok, akik kijelölik az időpontokat, összeverbuválják a csapatot, rátelefonálnak arra, aki késik, stb.

– a nemek aránya… ez kényes kérdés, és nyilván minden csoport speciális eset, de véleményem szerint az a legjobb, ha vagy teljesen egyenlő arányban vannak férfiak és nők, vagy ha teljesen egynemű a csoport. Ha sok nő közé bekerül egy-két férfi, akkor máris borul az egész csoport dinamikája (mert a férfiak genetikailag arra vannak kódolva, hogy az ilyen csoportok élére álljanak), fordított esetben pedig, ha egy-két nő kerül egy dominánsan férfiaktól hemzsegő csoportba, akkor a nők konkrétan el lesznek nyomva. Ez nyilván személyiségfüggő is, és nem kell nekem hinni, de próbáld ki, te is ezt fogod tapasztalni.

– Nagyon fontos, hogy különböző tapasztalati szinten álló tagok legyenek a csoportban, mert az kezdők fogják felvetni a legizgalmasabb kérdéseket, a haladók pedig tapasztalataik alapján tudnak válaszolni. Ha csak kezdők vannak a csoportban, akkor gyorsan előáll a vak vezet világtalant szindróma, amivel még ártani is tudnak a tagok egymásnak. Ha pedig csak régiek vannak, akkor az a veszély fenyeget, hogy nem lesz miről beszélni, hiszen mindenki megélt már mindent a vállalkozásban, amit csak lehetett… Legyen ebből a szempontból vegyes a csoport!
vállalkozást tervezőknek

 

2.)    A mastermind csoportok működésénél a tagok igényeihez igazodva lehet az egyes találkozóknak szabad keretet adni – ekkor arról van szó, ami éppen eszünkbe jut, és éppen problémaként értékeljük -, és lehet előre megbeszélt témákat is felvetni. Ez utóbbi hatékonyabb, hasznosabb, míg az előbbi talán inkább a barátkozást segíti.

3.)    A tagok közti együttműködés maximálisan támogatandó. A mastermind nemcsak arra való, hogy havonta egyszer jól kibeszéljük magunból a kínjainkat, és valaki más ötleteljen rá valami frappánsat, hanem arra is jó, hogy összedolgozzunk másokkal. Persze ez nem lehet kötelező!

4.)    Az összejöveteleknek legyen egy-egy moderátora, akik irányítják az elkalandozott beszélgetést, amikor az már irányításra szorul.

5.)    Nem gond, ha elterelődik a szó az előre megbeszéltektől. A kreativitást nem lehet korlátok közé szorítani, ha valaki épp szeretne elmesélni egy sztorit, vagy eszébe jutott valami pont nem oda illő, arról akár fél órán belül is kiderülhet, hogy az aznapi beszélgetés legjobb témája volt.

6.)    Érdemes egy-két nappal az összejövetel után értékelni a legutóbbi összejövetelt/ülést. Így a jövőre nézve hatékonyabb, izgalmasabb lehet a csoport közös munkája.

7.)    Mindenképp üdvös online is tartani a kapcsolatot a találkozók között, hiszen akkor nem korlátozódik a mastermind-hatás arra az időszakra, amikor mindenki jelen van egy időben, hanem kvázi folyamatos! (Google groups, vagy zárt (rejtett) facebook csoport ragyogó megoldások erre – utóbbi időben inkább a facebook látszik hatékonyabb platformnak).

8.)    Új tagok bevonása – szintén speciálisan értelmezendő – nem biztos, hogy üdvös. Értem ezt úgy, hogy amikor egy csoport már jól működik egy ideje, akkor azért, hogy ne váljon unalmassá, nem szabad új tagokat bevonni. Az újnak is kényelmetlen, és a régieknek is az lehet.

9.)    A csoport alapítása után lehet hagyni még pár hét kifutási időt, amikor még lehet új tagokat hívni, hiszen a meglévőknek is lehetnek jó ötletei új tagokra. De aztán ez az időszak záruljon le, és váljon zárttá a csoport!

10.) A csoportnak legyen egy szigorú, írott szabályzata, a következőkre mindenképp kitérve: titoktartás, vitás helyzetek kezelése, tag kizárása. Minden csoportban előfordulnak konfliktusok – gyakran ezek vezetnek a legjobb dolgokhoz -, és ezeket előre tisztázni kell, mert ha ezen szituációk kezelési metódusai nincsenek kőbe vésve (röviden, tömören), akkor az első vitánál atomjaira hullik szét a csoport, és ellenségeket szereztünk, nem barátokat.
Nyilván nem kell túlszabályozni, de a tagok védelme mindennél fontosabb.

Hirtelen ennyi.
Van hozzá fűzni valód? Te/ti hogy csináljátok?

Vidi Rita

 

 

3 Hozzászólás

 1. Balázs Boglár

  Velős kis összefoglaló. Örömmel olvastam. Mert pont mostanában kérdeztem hozzáértő barátnőmtől, mekkora jelentősége van azon szempontoknak, ami alapján a csoport tagjait választja. És most látom, hogy valóban fontos, hogyan, kikből áll össze egy ilyen csoport.

  Lehet, hogy ha kevés nő kerül egy csoportba, ahol jellemzően férfiak vannak, akkor ők jelentéktelennek fogják érezni magukat. És az is lehet, hogy az összes munka az 1-2 hölgyre szakad. Ha arról van szó, ki szervezzen meg egy találkozót, ki fog egyeztetni, rátelefonálni, kávét főzni… az ember rögtön egy titkárNŐre gondol : ) Márpedig, ha az ember lánya felvette a kapcsolatot az összes csoportaggal mindenkinek meghallgatta a mondanivalóját, stb… könnyen előfordulhat, hogy az irányítás is a kezébe kerül – lévén ő az egyetlen, aki képben van : )))

 2. De jó kis összefoglaló!

  Annak idején (te tudod, Rita, mi volt a MiSzü) volt egy csoportom. Hetente skype-oltunk, felvettem. Utána minden résztvevő megkapta pdf-ben az összefoglalót.
  Nekünk akkor a fő téma az volt, kinek milyen menüsora legyen – úgy értem, hány menüpont, illetve hogy a weboldal szövege jó-e vagy sem. Mai napig megvannak a felvételek és az összefoglalók. Sose tudni, hol talál az ember lánya valami jó ötletet.:)

  Tulajdonképp jól működtünk, kb 10-12 taggal, és ebből talán csak 2-3 olyan volt, akik nem aktivizálták magukat, azaz nem ötleteltek a többiek javára. Nem tették oda magukat. Ők voltak a passzív élvezők:).

Hozzászólások lezárva