A honlapomon vagy a facebookon nyomuljak?

Nem vagyok online marketing tanácsadó, de mondhatom azt, hogy a profi szintet közelítem az online marketingben. Éppen ezért ütötte meg a fülemet az elmúlt napokban több olyan beszélgetés is, ahol vállalkozók a következő párbeszédet folytatták:

–          Képzeld, alig van látogató a honlapomon, nem tudom már, hogy mit csináljak – közli az egyik fél.

–          Ó, hát hagyd a fenébe a honlapot, regisztrálj a facebook-on, az sokkal hatékonyabb! Rengeteg követőd lehet, akik aztán majd még vásárolnak is – tanácsolja a másik fél.

Na, édeseim… a dolog mögött van egy fontos tudnivaló, amiről minden lelkes facebook-os szeret elfeledkezni.

A domained, a tárhelyed a tiéd, mert szerződéssel szabályozott keretek között bérled ezeket. Nem veheti el tőled senki, ahhoz, hogy elveszítsd ezeket, szerződést kell bontani, ami nem történhet meg például a tudtod – és akaratod – nélkül.

A facebook viszont nem a tiéd, az ott regisztrált accountod nem a tiéd, te csak engedélyt kapsz arra, hogy használd. A facebook bármelyik pillanatban elveheti tőled, és igazából meg sem kell indokolnia, hogy miért. Felnyom valaki egy gombnyomással, és legközelebb már nem tudsz belépni. Kész, ennyi volt a biznisz.

Most komolyan azt gondolta valaki, hogy a vállalkozása jövedelmezőségét valaki más tulajdonára akarja alapozni?

Tessék gondolkodni!

Nyilván nem vagy-vagy alapon kell ezt a kérdést sem megközelíteni, hanem is-is alapon, tehát kell a honlap, és kell a facebook rajongói tábor is.

Azt is tudnod kell, hogy miközben a rajongóid a facebookon téged lájkolnak, addig a konkurenciád, arra tényre alapozva, hogy téged már lájkoltak, fizetett hirdetéssel környékezi meg a potenciális vevőidet.

Azzal, hogy felmész a facebookra, időt, energiát fektetsz abba, hogy ott  megismertesd magadat és a portékádat szélesebb körrel, azzal a konkurenseket is segíted. Akik lehet, hogy ügyesebbek lesznek, és az lesz a vége, hogy érted rajonganak a látogatók, nála meg vásárolnak.

Minden pillanatban, mikor a facebookon „dolgozol”, jusson eszedbe az, hogy ha ezt az energiát a saját honlapodra fordítanád, akkor valóban időtálló dolgot hoznál létre, amit évek múlva is megtalálnak majd a látogatók. A facebookon viszont már holnap után elfelejtenek…

Szóval? Meddig fecsérled még az idődet a semmire?

Vidi Rita

Ui.: Természetesen fenn vagyok a facebookon is, fenn is leszek, többek között azért is, mert élvezem, mikor másokkal beszélgethetek, de a lányom is ott van, akin jó érzés rajta tartani a szememet :). De tizedannyit foglalkozom azzal a felülettel, mint az összes többi valódi tartalmat szolgáltató oldalammal, szolgáltatásaimmal, és magával az üzlettel.

18 Hozzászólás

 1. Látod Rita ezen már én is elgondolkodtam.
  Iszonyat energiám megy el FB-re.persze játszom is közben.
  Jó hogy megerősítettél:)
  köszönöm

 2. Na, ez érdekes Gréti. Nagyon szeretek játszani a gépen, de facebookon még sosem játszottam 🙂
  Gyanítom, nem is fogok.

 3. Nemrég megosztottam egy fizető hirdető hirdetését a FB-on. Erre egy másik fizető hirdetőm hozzászólásban feltette a hasonló témájú hirdetését – amiért természetesen nem fizetett… Hmm…

 4. Wolf Gábor is tanítja, hogy az üzletembernek egy kis tartással is kell rendelkezni az ügyfelek felé. Kell egy kis titokzatosság. Vab amit csak ő tud.

  Nem biztos, hogyha a hétköznapi dolgait is megosztja az ember, akkor a tekintélyét is úgy fenn tudja tartani. Én nyitott vagyok, nincs mit takargatnom, s ez is sokaknak tetszik. Én csak olyan dologról beszélek üzletileg is amivel magam is meg vagyok győződve, elégedve.

  Ingyen reklámnak nem rossz, de valószinúleg nem innen jön az igazi célcsoport.

  Inkább csak játk, kikapcsolódás, ismerkedés számomra.

 5. A helyén kell kezelni: a közösségi média EGY marketingeszköz. A honlap EGY marketingeszköz. (Persze aki csak online dolgozik, annak ezek a legfontosabb eszközei, de azért van még jópár.)

  A Facebook-ot szeretem, szeretek megosztani szép és / vagy vidám dolgokat, és szeretem nézni a többieket, azokat, amiket ők megosztanak. Keverem a személyes és az üzleti tartalmat, mert mindkettőre van igény a követőim között, de nem töltök ezzel túl sok időt. Mert ez csak EGY eszköz. Meg egy kis szórakozás is 🙂

  Sok érdekes embert ismertem meg ezen a felületen, akikkel másképp valószínűleg sosem találkoztam volna, és ez nagyon jó. Van, akivel üzleti kapcsolatom is lett, és ez is jó persze, de nem ez az elsődleges.

  Persze kinek a pap, kinek a paplan 😀

 6. Nem tudom, ki hogy van vele, én a portfólióra esküszöm… Na, ez lehet, hogy már szakmai ártalom (pénzügyi neveléssel foglalkozom ugyanis). Tehát itt is a több lábon állás híve vagyok.

  Az viszont nekem legalább annyira biztos, hogy az alapot a saját weboldal adja. Minden más csak ezután következik. Jó a Facebook üzelti vonatkozásokban is, de csak kiegészítésnek. És egészen máshonnan kezelem a magánügyeimet, ismeretségeimet, mint a weboldal akcióit.

 7. László, Wolf Gábor guruskodós elveivel abszolút nem értek egyet. 🙂

 8. Moni, szerintem a közösségi média az nem marketing eszköz a felhasználói többség számára, hanem egy játszótér.

  Az utak mellett vannak óriásplakátok, de az utak attól még mindig utak, nem marketing eszközök.

  Marketing eszköz a HIRDETÉS A FACEBOOKon, de a facebook maga nem marketing eszköz alapvetően.

 9. Pedig, kedves Rita, ha valaki ért a marketinghez, ha valakitől igazán lehet tanulni, az Wolf Gábor…
  Bocs

 10. Szia, az én véleményem, hogy igenis ötletes megoldásokból még üzlet is lehet a Fb-on. Hirtelen csak 2 példa jut az eszembe : hippsy derék dolog , manna szappan, persze mellette kell lenni annak a weboldalnak ahol rendelni/tájékozódni is lehet, ÉS FOLYAMATOSAN frissített áru/termék/szolgáltatás kínálattal találkozik a vásárló.

 11. Kedves Rita! A vállalkozást reklámozni, felfuttatni, vásárlókat toborozni véleményem szerint közösségi oldalakon nem lehet hatékonyan. Ilyen helyeken számos kisebb nagyobb hirdetés van. Az emberekre rázúdul egy rakás újdonság csakhogy őket ezzel nem lehet annyira irányítani. Mindenki oda kattint, ahová kedve tartja. A komoly vállalatot azonban egy csöppet sem hoz jő hírbe. A komoly honlap arra ad magyarázatot, hogy az a vállalat felvállalt valami értéket, amit a saját ízlése szerint hirdet, ad neki egy külalakot, egyediséget. Máskülönben én is fenn vagyok iwiw-en, Facebook-on, hi5-on, de egy héten max. 30 percet szánok rájuk, csak hogy tudjam történt-e valami érdekes az ismerőseimmel. Azonban ismerek olyan 16 éveseket, akik minden szabadidejét ezek az oldalak „segítségével” töltik el. Az olvasás, a kézimunka, a barátokkal való találkozás, a szülőkkel való beszélgetés és a kreatív tevékenységek majdnem teljesen kiszorulnak a fiatalok szabadidős tevékenységéből. Én ezt látom a környezetemben, sajnos.

  Persze akinek nem inge ne vegye magára!

 12. Kedves Rita!
  A Facebook- ra valójában üzleti lehetőség miatt regiztem. Ez itt nem igazán működik, eddig semmi előrelépés nem jött össze.
  Várok, úgy érzem, ez a közösségi oldal talán a szabadidő haszontalan eltöltésére való ráérő embereknek.
  PJ

 13. János, nekem nincs haszontalan szabadidőm, de sokszor bejárok a facebookra csevegni, egyszerűen azért, mert szeretek közösségben lenni 🙂

  László, nyitott kapukat döngetsz, évek óta Wolf G. ügyfele vagyok már. A guruskodós elveivel akkor sem értek egyet. Nem azt mondtam, hgoy nem érdemes tőle tanulni 😀

 14. Visszajelzés:Viszlát Facebook hirdetések | Vidi Rita

 15. Visszajelzés:Facebook marketing: átverős Facebook statisztikák - MarketingMánia

 16. Köszönöm, Rita, Nagyon hasznos írás. Én azt nem szeretem, hogy folyton letilt ha ismerősöket jelölök akik „like”-olták a hirdetéseimet. Meg is írtam nekik, hogy a nekik fizetett hirdetésre jelentkezőket jelöltem ismerősnek, és ha akadályoznak, többet nem futtatok náluk fizetős hirdetést. Így is teszek azóta is.

 17. Visszajelzés:Egyre több az átverés a Facebook hirdetéseknél - Facebook Mánia

 18. Visszajelzés:Egyre több az átverés a Facebook hirdetéseknél | MarketingMánia

Hozzászólások lezárva