A hírlevél küldő szoftverek alkonya

Avagy: itt az ifjú titán, a MiniCRM rendszer

Amikor nemrég összetalálkoztam a MiniCRM rendszerrel, első ránézésre fogalmam sem volt, hogy mit látok. Oké, egy rendszer, ami kezeli az ügyfeleket… – gondoltam -, aztán rögtön ez jutott eszembe: – De hát kezelem én Excel táblában is az ügyfeleket, minek ehhez külön rendszer?

Aztán a MiniCRM mellé még összetalálkoztam Barazsy Ákossal is, a MiniCRM-et fejlesztő és forgalmazó cég vezetőjével, és ahogy beszélgettünk, ott kezdett derengeni: Jesszusom, ennyi mindent NEM csináltam eddig, amivel hatékonyabbá tehettem volna az értékesítési folyamatomat!

Ákos azt mondta, hogy ha elkezdi valaki használni a MiniCRM-et, akkor szinte abban fog élni. Hát, ezt tanúsíthatom, lassan már új lakcímkártyát kérhetnék magamnak. Nemcsak benne élek, hanem szeretek is benne élni.  Úgy döntöttem, felteszek néhány kérdést Ákosnak, hogy minél többekkel megismertethessem ezt az élményt, és minél többen döbbenjenek rá arra, hogy az értékesítés online sem abból áll, hogy kiküldök néhány e-mailt…

Rita: Kezdjük az elején: Hogyan került egy asztalra a rendszergazdai szolgáltatásokat nyújtó céged – BaraComp – a MiniCRM-mel?

Ákos: A BaraComp volt az első vállalkozásom 1999-ben, ahol az útnyilvántartás nyűgjével szembekerültem, e miatt csináltunk egy belső szoftvert, amit utána RoadRecord útnyilvántartóként kezdtünk el árulni 2005-ben. Ebben a cégben már tömegeknek kellett eladni, és az excel táblás nyilvántartás már egyedüli értékesítőként is macerás volt, amikor többen lettünk, akkor már kezelhetetlen. Hiányzott még a központi kommunikáció, hírlevél küldő szoftver  – és egy marketinggépezet. Háttérrendszerként elkezdtünk fejleszteni egy CRM rendszert, amivel 4 év alatt olyan sikereket értünk el a cégeimben, hogy mindenki csak ámuldozott. 2010 januárjában MiniCRM márkanévvel tömegeknek elérhető és használható értékesítési rendszerrel léptünk piacra.

Rita: Miért jobb egy bármilyen CRM rendszer egy Excel táblánál, vagy valamilyen más, adatbázis kezelőnél? És akkor térjünk ki arra is rögtön, hogy miben jobb a MiniCRM bármilyen más CRM rendszernél?

Ákos: A hatásos értékesítéshez egy adott cégben minimum tudni kell, hogy mikor, kit, kinek és milyen ügyben kell keresni, automatizált és egységes kommunikációt illetve feladatkiosztást kell biztosítania, és olyan statisztikákkal kell rendelkeznie, melyek támogatják a stratégiai döntéseket, és egyben megtudhatjuk belőlük azt is, hogy az értékesítés mely pontokon gyengébb vagy erősebb. Sokáig sorolhatnám még az előnyeit, gyakorlatilag össze sem lehet hasonlítani az excel táblákkal.

Mint írtam, a MiniCRM nem egy nagyvállalati rendszer lebutított verziója, hanem egy teljesen nulláról felépített, ráadásul a piacon eddig teljesen ismeretlen, de annál hatékonyabb, saját fejlesztésű státuszfilozófiával rendelkezik, garantáltan sallangmentes, minden funkció a magyar piaci sajátosságoknak is megfelel, és maximum 3 kattintással minden elérhető!

A miniCRM rendet tesz a káoszban

A miniCRM rendet tesz a káoszban

Rita: Kanyarodjunk vissza kicsit az elejére: miért van szükség az értékesítési folyamatok tökéletesítésére? Nem az a lényeg, hogy bejön a látogató a honlapra, rendel, fizet, viszontlátásra? Vagy egy hagyományos üzletben: bejön az ügyfél, rendel, fizet, és jó napot? Mit lehet ezen tökéletesíteni?

Ákos: Az értékesítés folyamata maximum egy büfében ilyen egyszerű: szomjas vagyok, itt a lehetőség, veszek egy kávét, és kész. Akkor, amikor ennél nagyobb értékű terméket, szolgáltatást akarunk értékesíteni, akkor ott már egy döntési folyamat játszódik le az ember fejében, amit komolyan meg kell dolgozni ma már ahhoz, hogy minél nagyobb legyen az értékesítési hatékonyságunk. Sokan szeretnének ma egy lépésben eladni, de ez nem megy: lépésről-lépésre kell mindig haladni az eladás felé, de még ezután is sokan az asztalon hagyják a pénzt, és nem képesek visszatérő vevővé konvertálni azokat, akik egyszer már kinyitották nekik a pénztárcájukat… rengeteget van még mit fejlődnie a cégeknek ahhoz, hogy sokkal magasabbra emeljék cégük értékesítési kultúráját, hatékonyságát, és végre élménnyé tegyék a vásárlást a vásárló számára!

Rita: Mik a leggyakoribb “hibák” vagy tévhitek, amikkel az ügyfeleidnél találkozol, már ami az értékesítési rendszereiket – vagy rendszertelenségeiket – illeti?

Ákos: A legnagyobb hiba, hogy a legtöbb cégnek egyszerűen nem létezik szisztematikusan felépített értékesítési rendszere, mindenki csak az aktuális pénzét kergeti, és nincs stratégiai és rendszerszintű elgondolás. Egyszerűen nincs senki a cégben, aki a cégen, a cég fejlesztésén dolgozna a cégében való munka helyett. Rengetegen nagyon sokat dolgoznak a nagy semmin, mert egy statisztika sincs, amiből meg lehet állapítani, hogy mi a jó minőségű vevő profilja, mire kéne koncentrálni. Sokszor a cégek maguk sem tudják, hogy miből élnek, vagy éppen mitől nem élnek már.

Rita: Tudsz mondani olyan siker sztorit vagy esetet, amikor a MiniCRM bevezetése és használata valamilyen addigi hiányosságra derített fényt az ügyfélnél, és amit aztán kiiktatva látványos javulást értek el?

Ákos: Az egyik ügyfelünk nemzetközileg van jelen a piacon, és a MiniCRM statisztikái alapján a budapesti központban kiszúrták, hogy Romániában az egyik értékesítő egy adott ponton nagyon jól teljesít. Megkérdezték, hogy mit csinál másképp mint a többiek, és olyan információ birtokába jutottak, amit alkalmaztak minden országukba, így pl. Törökországi képviseletük a 2%-os hatékonyságról 98%-ra tornázta fel az eredményeit. Azt hiszem, ez magáért beszél, sok cégnek ennél sokkal kisebb javulás is az élet-halál kérdése lehet.

Rita: Kinek való ez? Gondolom nem való minden cégnek, minden vállalkozásnak…

Ákos: Azoknak való, akik szeretnék cégüket sokkal magasabb szintre emelni mind profitban, mind pedig az értékesítési hatékonyságban, és élménnyé akarják tenni a vásárlást vevőiknek. A cég létszámától szinte független a felhasználhatóság, onnantól kötelező elem a MiniCRM, ha valakinek már több mint 20 folyamatban lévő ügye, ügyfele, érdeklődője van.

Rita: Képes a miniCRM arra, hogy például egy komplett viszonteladói, vagy MLM hálózatot kezeljen?

Ákos: A fenti sikersztori is mutatja, hogy a MiniCRM alkalmas arra, hogy a központilag megálmodott marketing- és értékesítési elgondolást egy pillanat alatt alkalmaztassuk viszonteladóinknál, MLM partnereinknél, sőt viszonteladói elszámolásra és visszakövetésre is alkalmas. Szerencsére egyre több vevőnk van, aki kifejezetten ilyen felhasználásban gondolkodik, ezzel erősíti országos-, vagy nemzetközi hálózatát, építse a márkáját.

Rita: Vannak olyan kérések az ügyfelek részéről, amiket nem akartok belevenni a MiniCRM-be? És vannak olyan opciók, amik azért kerültek bele, mert az ügyfelek kérték?

Ákos: A rendszerünket folyamatosan fejlesztjük, 2 havonta jön ki új programverzió, minden funkciót minden Ügyfelünk automatikusan és ingyen élvezhet, nincsenek megkülönböztetések. Azt azonban tudni kell, hogy mi egy nagyon jól működő keretrendszert fejlesztünk, a vevőink elvárásait mindig figyelembe vesszük (rendszerint azok előtt járunk), de nem akarunk egyedi szoftverfejlesztővé visszafejlődni, ezért csak olyan dolgokat valósítunk meg, melyek mindenkinek hasznosak. A keretrendszer viszont úgy van kialakítva, hogy nagyfokú szabadságot adjon felhasználóinknak a testreszabásban, más programokkal, weblappal való integrációs lehetőségekkel.

Rita: Akinek csak mesélek a MiniCRM-ről, rögtön nekem szegezi a kérdést: és ezzel lehet hírlevelet is küldeni? Hát, akkor én tovább adnám neked: és ezzel lehet hírlevelet is küldeni?

Ákos: Természetesen lehet, ráadásul korlátlan számú levelet lehet küldeni teljesen ingyen – akár automatizáltan is. 2010 Május végétől az új verziónkban már SMS-t is lehet küldeni igen kedvező darabáron, akár nagy mennyiségben, és a bankok által is elvárt sebességgel.

Rita: Mit javasolsz egy most induló, kezdő vállalkozásnak, ahol még minden fillér számít? Mibe invesztáljanak? Office csomagba, hírlevél küldő szoftverbe, vagy a MiniCRM-be?

Ákos: Nyilvánvalóan elfogult vagyok, de nézzük a realitásokat: az Office csomag kiváltható ma már ingyenes webes alkalmazásokkal, a hírlevélküldő szoftver kezdésnek nem rossz, de a probléma ezekkel az, hogy nem követi az adott érdeklődő értékesítésben elfoglalt helyének változását, így nem, vagy csak dupla adminisztrációval lehet frissíteni listáink állapotát, ami igen időigényes. Mivel az idő pénz, ezért miért ne kezdjünk mindjárt egy olyan rendszerrel, ami nem drágább (de jobb), ráadásul megspóroljuk a későbbi rendszerváltás maceráját és költségét is?

Rita: Azoknak a cégeknek, akiknek már évekre visszamenően van valamilyen ügyfélkezelésük, mennyire bonyolult az átállás esetleg? Milyen instrukcióid vannak számukra?

Ákos: Rendszerünkbe bármilyen adatbázisból tudunk adatokat importálni, tehát ezzel nem sok munkájuk van ügyfeleinkenk.

Köszönöm Ákos!

Ákost és a miniCRM rendszert megtaláljátok a miniCRM.hu oldalon.

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés:A hírlevél küldő szoftverek alkonya - interjú- Vidi Rita

Hozzászólások lezárva