9 hasznos szövegírási tipp honlapra

Te is fontosnak tartod, hogy rendszeresen frissüljön a tartalom a weboldaladon? Íme a gördülékeny munkához néhány valóban hasznos, évek óta beválós tipp.

  1. Reggel első dolgod legyen írni egy cikket a honlapra. Hogy miért? Azért, mert ilyenkor még nagyon könnyen összekapcsolódnak az agyféltekék, és látványosan hatékonyabb ebben az időben az írás, mint mondjuk délután ötkor. Reggel dobj be egy kávét, mosd meg az arcod, készíts egy kis harapnivalót, és még mielőtt emailek és a facebook böngészésével tennéd tönkre a hatékonyságodat, kezdj el cikket írni.
  2. Gondolkodj mindig az Olvasóid fejével. Ők mit akarnak? Ők miről olvasnak szívesen? Mi a problémájuk? Mire keresnek megoldást? Mi könnyíti meg az életüket? Milyen gondolatok miatt forgolódnak álmatlanul éjszaka? Mi a legelső nyugtalanító gondolatuk reggel? Írj ezekről, imádni fogják!
Szövegírás

Szövegírás

  1. Mesélj! Amikor annak idején az első honlapomat csináltam – viruskommando.hu legelső verzióját -, semmi mást nem tudtam a webes szövegírásról, csak azt, hogy a történetek mindent visznek. Az Olvasót is magukkal… Így aztán sztorizgattam arról, hogy ki hogyan járt a vírusokkal, a számítógépes hibaüzenetekkel, a rejtélyes meghibásodásokkal, villámcsapás okozta károkkal. Ezekre a történetekre nem lehetett nem odafigyelni olvasóként, megírni meg kifejezetten könnyű volt. Mese -> tanulság.
  2. Sorolj fel! A netes olvasási szokásaink nagyban különböznek a könyvolvasási sémáinktól, és ezt szövegíróként sem árt figyelembe venni. A weboldal írott szövegeiben kiválóan működnek a felsorolások, és a központozás egyéb formái. A szöveg inkább szellős legyen, mint tömör.
  3. A képekkel nem kell túlzásba esni, mert olvasás közben az agyunk a képet is szövegként akarja értelmezni, és minden kép felbukkanásakor lesz egy aktív, cseppet sem kellemes konfliktus a két agyfélteke között az olvasó koponyájában. Ezt én nem erőltetném a helyedben.
  4. Ha semmi nem jut eszedbe, hogy miről kellene írnod, akkor egyrészt ne erőltesd, másrészt pedig üres, kissé unalmas időszakaidban egy A/4es fehér lapra írj egy 25-30 tételből álló listát a szóba jöhető TÉMÁKRÓL. Mindig legyen előtted legalább húsz, még kiaknázatlan ötlet. Amikor kivégezted a listát, akkor kezdheted elölről, hiszen az új látogatók egyrészt nem fognak visszanézni 25-30 cikkel korábbra, vagy ha mégis, és azt látják, hogy most is az a téma, mint három hónappal ezelőtt, csak kicsit más megközelítésből, akkor duplán okosodnak.
  5. Inkább rendszeresen írj, mintsem rohamszerűen egyszerre sokat, nagy szünetekkel. Ha hirtelen megszáll az ihlet, és napokon keresztül ontod magadból a cikkeket, akkor ne publikáld ezeket két-három nap alatt, hanem időzítsd be, hogy egyenletesen jelenjenek meg. Inkább ahhoz szoktasd az Olvasóidat, hogy hozzád rendszeresen érdemes járni, leginkább szünet nélkül, mintsem ahhoz, hogy heteken át nem írsz semmi, ráérnek két hónap múlva visszanézni…
  6. Az oldal egyéb részeit se hanyagold el! Van normális bemutatkozó oldala a honlapodnak? Vannak termékeid, amiket értékesítési oldalakon árulsz? Van hírleveled, amire fel lehet iratkozni? Minden link rendesen működik? Minden aloldal normálisan jelenik meg az okostelefonokon is? Minden törvénynek megfelelsz? A látogatók nagy száma még nem elég, az egész oldal mögé kell egy stratégia, egy üzleti modell, egy hatalmas nagy terv, aminek az elemeit lépésről-lépésre kivitelezed. Ne ess a hatalmas látogatottságú, de üres pénztárcájú bloggerek hibájába! Ha épp nincs témaötleted, amiről cikket tudnál írni, akkor fusd át a honlapod egyéb részeit, hogy ott is minden rendben legyen.
  7. Ha végképp nincs ötleted, akkor ne erőltesd az írást! Majd lesz két-három nap múlva új ihleted, kapcsold ki a gépet, és foglalkozz valami mással, kapcsolódj ki te magad is. Az írás nem olyan tevékenység, mint a könyvelés, hogy reggeltől-estig, az év minden napján lehet ugyanolyan hatékonyággal művelni. Az írás kreatív tevékenység, és van olyan, hogy nem vagyunk kreatív állapotban. Semmi gond, majd leszünk!

Úgy gondolod, hogy a webszövegírás jóval összetettebb ennél? Kellene egy jó stratégia, új ötletek, tutira bevált módszerek, és gyorsan kellene jó pár cikk is? Mi mindent megcsinálunk helyetted!

ritartszovegirasbanner

Vidi Rita

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.