7 tévhit a piacvezető pozícióról

Mint mindent, a piacvezetői státuszt is rengeteg tévhit övezi. Ezek a tévhitek úgynevezett mémek, amiket másképp úgy is lehet nevezni, hogy „gondolati sémák”, és „gondolati beágyazottság”. A mémek nagy jelentősége abban rejlik, hogy úgy képesek átörökítődni, mint a gének. Ezek azok a gondolatok, amiket az emberiség továbbad az utókornak, illetve a társadalom tagjai is egymásnak. A neurológia, a pszichológia és szociológia is kutatta/kutatja a mém elméletet, még ha egyes peremterületek nincsenek is lefedve.

Biztosan te is találkoztál már életed során azzal a jelenséggel, hogy számodra abszolút új információt hallva/befogadva azt érezted, hogy „Jé, ezt én valahol mélyen mindig is tudtam!”

Ennél az érzületnél semmi más nincs a háttérben, mint az, hogy az információ alapjai már ott voltak az elmédben, és amikor befogadtad, akkor állt össze egy  meghatározott mémmé. A mém mindig gondolatok összessége, és a legkönnyebben a szólás-mondásokkal és a közmondásokkal lehet demonstrálni az emberi gondolkodásban való jelenlétüket.

  • Hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát.
  • Ki mint vet, úgy arat.
  • Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát.

Gyerekkorunk óta belénk ivódott mémek, amiket azért használ az emberiség, hogy az egyének társadalmi beágyazódása gördülékenyebb és biztosabb legyen. Ezért éri sokk-ként az embert az, ha teljesen más világba csöppen – kultúrsokknak is szokták ezt nevezni –, mert a mémjei nem tudnak illeszkedni semmihez, így elveszettnek érzi magát, még ha átmenetileg is.

Minden kultúrában megvannak ezek a mémek, hol bonyolultabbak, hol egyszerűbbek, és ugyanazon emberi működést modellezik.

A piacvezetési pozícióról is sok mém kering közismert gondolatként, de a mémek olykor csalnak.

Mint tudjuk, a hazug emberek köszönik, jól vannak. Mint tudjuk, a vetés még nem garantálja az aratást. Mint tudjuk, egyáltalán nem csak a megvetett ágyon múlik, hogyan alszunk.

És mint tudjuk, ezen mémek erkölcsi tanulságai sem mindig állják ki a valóság próbáját. Valahogy a világ el tud működni más valóság-opciókkal, mint amit mi a mémjeink által elvárnánk.

Bármi is kering a fejekben, ezeket néha érdemes önmagunkban felülvizsgálni, és ha kell, felülírni az elavultakat. Ez a gondolkodásmód és a szemlélet fejlődésének mechanizmusa.

Ez fárasztó folyamat, elvégre az agymunka kívánja a legtöbb kalóriát a testünkben, így aztán magától értetődő módon kevesen választják a gondolkodás útját. De mi pont azért vagyunk itt, hogy gondolkodjunk, és közben élvezzük is :).

Tévhitek a piacvezetésről

#1 – Piacvezető csak multicég lehet

Ez tévedés. Piacvezető akár egyszemélyes kis cég is lehet, mert egyáltalán nem a határokon való átívelésben, vagy a multinacionalitásban rejlik a piacvezetés kulcsa. A piacot ugyanis nem az egész világ, vagy a kontinensek jelentik, hanem egészen más fogalmi összetevők modellezik le. A piac az egy jól körülírható területe a gazdaságnak, és nem úgy kell erre gondolni, hogy csak az lehet piac, amin a Coca-Cola uralkodik, minden más csak bohó szórakozás. Nem. Ha Józsi bácsi nyit egy lángosozót a Balaton déli partján, mondjuk Fonyódon, akkor Fonyód és környéke, illetve az oda látogató turisztikai is idegenforgalmi vendégek lesznek az ő tágabb piaca. És ott ő szinte azonnal, a megnyitása pillanatában már lehet piacvezető.

#2 – Piacvezető csak hatalmas cég lehet

Lásd előző pont. A méretnek semmi köze a piacvezetéshez.

#3 – A piacvezető attól piacvezető, hogy ő keresi a legtöbb pénzt a piacán

Ez egyáltalán nem biztos. Ugyanis egy cég több piacon is tevékenykedhet, és ha minden piacon erős – bár nem piacvezetői – pozícióban van, akkor szép pénzt fog keresni. De attól még nem lesz egyik piacán sem piacvezető, hogy sok a pénze. Az igaz, hogy a piacvezetőnek van a legtöbb pénze a piacán, de az nem igaz, hogy ha egy több piacon is jelenlévő cég beteszi a lábát bárhova is, akkor az összesített bevétele alapján máris piacvezető lesz. A piacvezetőt a legegyszerűbb megközelítéssel a kiszolgált ügyfelek számossága jelenti. Lehet ezt bonyolítani – sőt, kell is, hogy megszilárdítsuk a piacvezetői státuszt – de alapvetően a piacvezető az, aki a legtöbb embert éri el és konvertálja vásárlóvá.

#4 – Piacvezető az lehet, akiről a Gazdasági és Verseny Hivatal kijelenti ezt egy pecsétes papíron

Frászt. Sajnos sokszor láttam már, hogy a GVH csak akkor jelent ki egy cégről ilyesmit, amikor egy elmarasztaló határozatát indokolja. „XY cég azért kap 15 millió forintos büntetést, mert vásárlókat megtévesztő marketingtevékenységet folytatott, és mint a piac legerősebb szereplője, nagy arányban érte el az embereket.” (bocsánat a konyhanyelvi idézetért, képtelen vagyok olyan hangot megütni :))
Öröm az ürömben: bár megbüntetnek, de kineveznek piacvezetőnek is egyúttal. Hát hurrá. 15 millióba került egy ilyen kinyilvánító szöveg – meg bő egy évnyi idegbajba. Erre inkább ne ácsingózzon senki – szerintem. A piacvezetés egy TÉNY. Fontos kijelenteni ezt a tényt, de nem a GVH által. A GVH foglalkozzon csak más cégekkel – szerencsés esetben a konkurensekkel, muhaha!

#5 – A piacvezetőt ott ütik, ahol csak érik

Ez nem igaz. A piacvezető természetesen az a szereplő a piacon, aki a leginkább szem előtt van. Minden piaci szereplő kommunikációja automatikusan erősíti a piacvezetőt, tehát a piacvezető akkor is jelen van, ha meg sem idézik. De ez az előny nem jár cserében azzal a hátránnyal, hogy bárki is jobban akarná vagy tudná ütni a piacot vezető céget! Minden céget ütnek-vágnak a hivatalok, bármilyen kicsik vagy nagyok. Csak a kis cégeknek egy sanda nézés is fájdalmas, a piacvezetőnek meg egy átfogó adóhatósági vizsgálat is napi rutin. Azt, hogy mennyire erős vagy, az mutatja, hogy mit bírsz ki és mit élsz túl kacagva. Van olyan ügyfelem, akit heti szinten feljelentenek a konkurensek – főleg az ÁNTSZ-nél –, pedig még nem piacvezető. Ideje lesz azzá válnia, mert akkor ütésállóbb lesz a vállalkozása. Tehát ez a megállapítás pont nem így igaz, hogy a piacvezetőt ott ütik, ahol érik, hanem pont úgy az igaz, hogy a piacvezetőt ha ütik, ő kibírja. A biztos túlélés egyik záloga lehet tehát az, hogy piacvezetővé válsz.

#6 – A piacvezetői pozíció elérése hosszadalmas és fájdalmas

Lehet az, ha nagyon kínlódós a piac – vannak ilyenek –, vagy ha maga a cég és annak vezetője szeret kínlódni a személyiségéből fakadóan (ilyenek is vannak :)). De ez nem törvényszerű. Lehet frappánsan, gyorsan, kínlódás és hosszas várakozás nélkül is piacvezető a céged, elég hozzá új piacot teremteni. (Hogy hogyan? Sok szó fog még itt erről esni)

#7 – A piacvezetés túlságosan nagy felelősség

Vállalkozni hatalmas felelősség. A vállalkozással állandóan a fekete- és szürkegazdaság szélén lavírozni: hatalmas felelősség. A vállalkozást a megérdemelttel ellentétben a vegetálás szintjén tartani: hatalmas felelősség. Ezeket alapul véve a piacvezetés nem felelősség, hanem a vállalkozás kiélvezése. Abban az értelemben viszont tényleg nagy felelősség, hogy a piacvezetőt másolja a többi vállalkozás a piacon. Én hiszek abban, hogy ha értékteremtő utat mutat a piacvezető a saját piacán, akkor az egy plusz jócselekedet az emberiségért. Ehhez a feladathoz nem árt felnőni, de ez egyébként is azoknak fog a legkönnyebben menni, akik már eleve azért indítottak vállalkozást, hogy jobbá tegyék vele a világot. A szerencselovagok meg úgysem olvassák ezt :)).

Nos? Félelmetes? Ugye, hogy nem?
Tudod mi a legérdekesebb? Hogy nagyon sok ügyfelemről derült már ki, hogy piacvezetők. Csak ők sem tudtak róla, míg meg nem mondtam nekik. A piacvezetés tényébe érdekes módon nem rokkantak bele maguktól, csak éppen nem is használták ki ennek erejét. Még nem kerestek általa nagyon sok pénzt, még nem jelent meg a sajtó az ajtajuknál, még csak azt érezték, hogy megy a bolt, bár nem nagyon tudják, hogy mitől, és még ez is mehetne jobban. Van egy cég az ügyfeleim között, akik az alapításuk pillanatában piacvezetők lettek, mert sikerült egy olyan kategóriában hatalmas innovációt bevezetniük, amivel maguktól mennek át hozzájuk a vevők a piacon már vagy 20 éve jelenlévő nagy cégektől. (Nagyvállalati szférának szolgáltatnak.) Ők ezt nem érzik piacvezetésnek, hiszen még jóformán el sem indultak, és mást gondoltak erről az egészről. Azt hitték, lesz pár évük kitalálni és megkreálni magukat, de nincs :). Ez egyszerre pezsdítő és persze stresszes is lehet.

Mindig az a kérdés, hogy hogyan állunk a problémákhoz. Ha az az alap berendezkedésünk, hogy félünk minden újtól, rettegünk kitenni a lábunkat a szándékosan nagyon szűkre szabott komfortzónánkon kívülre, akkor egy ilyen ténytől, hogy „jé, piacvezető vagyok”, ettől könnyen be lehet feszülni.

De nem kell! Sem több harccal, sem több veszéllyel, sem több kéretlen közfigyelemmel nem jár ez a helyzet. Viszont jár könnyebb ügyfélszerzéssel, gördülékenyebb értékesítési folyamatokkal, hatékonyabb marketinggel, és a jövőbetekintés lehetőségével.

Nem való mindenkinek. De azok, akiknek nem való a piacvezetés, azoknak igazából vállalkozniuk sem lett volna szabad…

Mit szólsz? Szeretnél piacvezető lenni? Szeretnéd a szélesebb, jobban kivilágított és könnyebb utat? Írd meg a véleményedet hozzászólásban! És azt is, hogy a fenti tévhitek közül melyik volt meg a fejedben!

(Szokj (vissza) rá, hogy tartalmasan kommunikálsz, értékálló felületeken :))

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.