5+1 hasznos tipp videókészítéshez

ritartszovegirasbanner

Néhány évvel ezelőtt robbanásszerű terjedésnek indultak az úgynevezett beszélőfejes videók, amikben egy-egy szakértő taglalja az éppen aktuális témát. Ez nagyon hasznos megoldás mind a megszólaló, mind a néző számára, hiszen egy-egy jól sikerült közvetítés már-már tökéletesen visszaadja a személyes tanácsadás, vagy személyes előadás érzetét.

De azért, ha bénák vagyunk, akkor nagyban lehet rontani a néző számára az élményt!

Íme a leghasznosabb tippek, amiket az évek során már többször is kipróbáltam közvetítéshez és videókészítéshez, és másoknál is bevált.

1.)    Közvetlenül a kamera lencséje mellé ragaszd fel egy szeretted kicsi fotóját, és amikor beszélsz, nézd a képet, mintha hozzá szólnál közvetlenül! Profik és tapasztaltak természetesen nem szorulnak erre a mankóra, nemes egyszerűséggel bele lehet nézni a kamerába is, de csak az tudja, hogy ez milyen nehéz feladat, aki már próbálta ezt a műfajt!

2.)    Ne csak a fejed látsszon! Nyugodtan látszódhatsz a képen akár derékig is, sokkal komfortosabb érzete lesz a nézőnek, ha nem csak az arcodat látja, hanem a testtartásodat, a gesztusaidat, a kezedet, stb., ez nagyban növeli a nézői élményt. Állítsd be úgy a kamera távolságot, ülj olyan messzire a kamerától, hogy az arcod ne töltse ki a képernyő nagy részét!

3.)    Pakolj össze a hátad mögött, vagy válassz valami homogén hátteret, pl. üres falat! Nincs borzasztóbb annál, mint mikor szakértőként akarsz feltűnni, és kupi van a hátad mögött. Ezek után senki nem téged fog nézni, és nem a mondandódra fog figyelni, hanem azon fognak agyalni, hogy vajon az egész lakás így néz ki nálatok? Vigyázat! A látszólagos rend is rendetlenségnek nézhet ki egy idegen betekintő számára! Hiába raksz rendet, biztos lesz, aki megbotránkozik, szóval a legjobb, ha egy fal elé ülsz.

4.)    Sminkelj! A webkamerák nem alkalmasak arra, hogy tökéletes képet adjanak vissza, és nagyon drasztikusan mélyítik a barázdákat az arcodon, illetve a karikákat a szemed alatt. Szóval egy kis alapozó, egy kis szempillafesték, egy kis szájfény sosem árt! Ne akarj betegnek kinézni a képernyőn, nem éri meg! (Ha tévébe mész interjúra ott konkrétan bevakolják az ember arcát tonnányi alapozóval, és úgy kifestenek, hogy anyukád sem ismerne rád. De mégis ezerszer jobban nézel ki a képernyőn, mint az utcán ;))
vállalkozást tervezőknek

5.)    Világítsd be magad! A fény kulcsfontosságú jelentőséggel bír a felvétel minőségét illetően, úgyhogy nyugodtan hordd egy kupacba az összes kis lámpát a lakásban, és világítsd szembe magad! Teszteld le, hogy nézel ki a legjobban, hogyan lesz kevésbé beteges színe az arcodnak, stb.

+1.) Ne hajolj rá a mikrofonra! Állítsd be úgy a mikrofon érzékenységét, hogy kényelmesen hátra tudj dőlni, vagy tudj közben helyezkedni. Ha kényelmetlenül ülsz, az előbb-utóbb megjelenik a mondanivalódban is…

Összegezve: a videókészítésnek pillanatok alatt neki lehet kezdeni, de ha rászánsz egy fél órát az előkészületekre, akkor számodra is öröm lesz majd visszanézni, a nézői élményindexről meg már nem is beszélek!

Jó videókészítést!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.