5 keresőoptimalizálási hiba, amit szinte mindenki elkövet

Mindent és bármit lehet jól és rosszul is csinálni, így a keresőoptimalizálást is. Sőt, ezt aztán nagyon sokan rosszul csinálják, hiszen ennél a témánál a „nemcsinálás” az egyik legalapvetőbb hiba. Továbbá alapvető hiba az is, ha stratégia nélkül kapunk ide-oda, de szerintem ezt én már annyiszor elmondtam kb. az összes anyagomban, hogy minden mögé rendszer szükséges, hogy ha álmodból felébresztelek, akkor azonnal mondod: Rita szerint a stratégia a legfontosabb! Úgyhogy erre most külön nem pazarolunk pontot.

SEO, keresőoptimalizálás

SEO, keresőoptimalizálás

Most lássuk inkább azokat a hibákat, amiket azok követnek el, akik már kezdenek tudatosak lenni SEO témában, és csinálgatnak ezt-azt, de ezeket valami miatt mindig inkább rosszul sikerül kivitelezni, nem pedig jól.

Tehát: 5 tipikus keresőoptimalizálási hiba

 • Rossz kulcsszavak kiválasztása. Ahhoz, hogy tudjuk, milyen keresőszavakra kell optimalizálnunk, ahhoz először tudnunk kell, mikre keresnek az Olvasóink. Mik a legaktuálisabb és legégetőbb problémáik, és hogyan változnak ezek az idők folyamán! (Mert változnak, ezt garantálom.) A kulcsszavak kiválasztásában több kulcsszó választó eszköz is tud segíteni, de most mondom neked, mielőtt még hanyatt-homlok rohannál, hogy ezek nem megbízhatóak teljes egészében, mert ezeknek nem az a céljuk, hogy megtaláld a jó kulcsszavaidat elsőre, hanem az a céljuk, hogy elkölts a rendszerükben némi pénzt, mire megtalálod, kiteszteled a jó kulcsszavaidat… Tehát ezekre alapozni igencsak tévútra vihet. Gondolkodj a látogatóid fejével, mikre keresnek? Gondolj vissza te magad arra, hogy milyen problémáid voltak az adott témával kapcsolatban még kezdő korodban, és alkoss ezekből kereső kifejezéseket, és írj róluk jó pár cikket.

 

 • A második leggyakoribb hiba, hogy egyetlen kulcsszóra akarnak a weboldal tulajdonosok előre kerülni, arra gondolván, hogy azokra biztosan sokan keresnek, csak ugye az a baj, hogy azokra a szavakra már nagyon sok régi oldal van optimalizálva. Azokkal a szavakkal felvenni a versenyt teljesen felesleges, ráadásul az egyetlen szóból álló keresőkifejezésekre történő keresések egyre kisebb jelentőséggel bírnak a felhasználóknál is. Gondolj csak bele, amikor használt autót akarsz venni, és van egy elképzelésed egy márkáról, akkor, ha beírod kizárólag csak a márkát a keresőbe, mit tapasztalsz? Csupa hivatalos márkaképviseletet, új autókkal kapcsolatos hirdetéseit. Egy pillantás az ilyen találati listára, és máris indítod a következő keresést, aminél a márka mögé már odaírod a típust is, meg, hogy „használt autó”.
  A felhasználók fejlődnek, tanulnak, így egyetlen szóra ha rá is keresnek, gyorsan módosítják a keresésüket több tagból álló kifejezésre, mert az egyetlen szóra való rákeresés már sehova sem vezet.

 

 • Harmadik leggyakoribb hiba, ha másokkal versenyzel a keresőoptimalizálásban. A nyílt színi SEO versenynek általában mindig a kulcsszavak az eszközei, pedig a keresőoptimalizálás nem a kulcsszavakról szól elsősorban, hanem még több száz tényezőről. Ha állandóan a konkurenseidhez méricskéled az oldalad elhelyezkedését, akkor belekeveredsz a „milyen kulcsszóra optimalizáljunk még?” témába, és nem foglalkozol a sok mással, amivel kellene. A Keresőoptimalizálás anyagban lépésről-lépésre benne van, mivel és mikor kell foglalkozni>>

 

 • Negyedik leggyakoribb hiba – bármennyire is furcsa az előző ponthoz képest – az, ha egyáltalán NEM versenyzel. A versengés előremutató dolog, nélküle egy légüres térben léteznél csak, motiváció nélkül, így egy idő után az eredményeid lenullázódnának. Ugyanakkor versenyezni csak úgy szabad, ha a birtokodban van a sikerhez szükséges teljes SEO stratégia, és ha tudod, mik az ellenfél gyenge pontjai. A Keresőoptimalizálás anyag után tudni fogod>>

 

 • Ötödik leggyakoribb hiba – még mindig, pedig a Google-nél ez mindig is alapvetés volt, csak mivel ez a legnehezebb feladat, mindenki igyekszik a könnyebb ellenállás felé haladni – a túl kevés tartalom. A TartalomGuru anyagban is érintjük a keresőoptimalizálás témáját, és mindig felmerül a kérdés ott is: oké, hány cikk kell hetente? Nos, kapaszkodj meg, mert a kérdést így kellene kb. feltenni: hány cikk kell NAPONTA? Rengeteg! A Keresőoptimalizálás mellé ajándékba adott Turbó anyagban benne van az is, hogy miről mennyi cikk kell, és miért annyi>>
  De nem akarok illúziókat táplálni benned így látatlanban sem: irtózatosan sok. Nem véletlenül nőtte ki saját iparággá magát a keresőoptimalizálás már annak idején sem: 10 éve még a technikai megoldásokon és a rengeteg bejövő link begyűjtésén állt vagy bukott a siker, ma pedig a szövegen, a gyakorlatilag elképzelhetetlenül sok szövegen.
  Jelenleg 52 kreatív írónkkal készülünk arra, hogy szövegírási megbízásokat vállaljunk, majd gondolj ránk, ha nem jutsz előrébb a találati listán…

 

Hány hibát lehet még elkövetni a keresőoptimalizálásban?
Mindet. 🙂 De ha bele sem kezdesz… tudod, az a legnagyobb hiba!

Vidi Rita

2 Hozzászólás

 1. Tisztelt Rita!

  Sajnos mint történelemtanár hamar rájöttem, hogy nem tudom megtalálni a lehetőségeimet, és ezért érdeklődnék, hogy a szövegírás területén milyen lehetőségeim lehetnének, mert sajnos egyre inkább úgy tűnik számomra, hogy kicsiny hazánkban aki nem rendelkzik protekciós-bizalmi bázisokkal az már nem is érvényesülhet! Minden segítségnek nagyon örülnék!

Hozzászólások lezárva