3 örök kérdés a weboldalak szövegével kapcsolatban

1.) Milyen rendszerességgel kell írni a weboldalra?

Nagyon nagy valószínűséggel sokkal többször, mint eddig csináltad, vagy mint amennyit a szíved mélyén szeretnél. Ha megnézzük a jelenleg is nagyon sikeres oldalakat, akik az elmúlt 1-2 évben lettek igazán sikeresek, és nem tekint vissza a márkájuk 8-10 éves múltra, azt kell mondanom, hogy a heti három, másképp kifejezve az évi 150 cikk az egy nagyon jó eredményeket hozó cél lehet.

Mi van akkor, ha ennél kevesebbet tudsz csak írni? Máris mehet a levesbe az oldalad?

Nem! Ezek a számok nagy piaci versenyben működő oldalaknál tekinthetőek alapvetően célnak, ha a te piacodon nincs olyan hatalmas tolongás, mint például a nyelviskoláknál, akkor ennél kevesebb cikk is elég LEHET. De ne ringasd magad abba a hitbe, hogy „á, elég lesz kéthetente egyszer írnom”, mert szerintem mindig résen kell lenni: bármikor jöhet egy grafomán konkurensed, aki pont a te célközönségedet célozza, és néhány hét alatt elszipkázza az Olvasóidat, ügyfeleidet, csupán csak azzal, hogy sokat ír. Mindig írj, amikor csak lehet, és ha egy-két hétig nem jön az ihlet, nem kell kétségbe esni, de aztán gyorsan fel kell majd venni a fonalat.

2.) Tegeződjünk vagy magázódjunk?

Örök kérdés, mióta létezik az Internet: tegeződjünk, vagy magázódjunk az oldalunkon? Most, 2015-ben, 15 évvel az évezredforduló, és kitudja hány évvel az Internet elindulása után azt kell tudnunk, hogy a tegeződés az alap az internetes kommunikációban.

Velem rengetegszer előfordult már, hogy 80-90 éves Olvasóimmal tegeződtünk a levelekben, majd amikor személyesen találkoztunk, még külön megegyeztünk, hogy „akkor továbbra is tegeződünk, jó?” Már a szépkorúaknál is természetes a tegeződés a neten, és pozíciótól is független.

Ugyanakkor vannak területek, ahol még mindig a magázódás áll inkább „kézre, szájra, agyra”. Például az ingatlaneladásnál. Vagy magas áras üzleti csomagoknál, de nagykereskedőtől is láttam már, hogy magázódik, és egyáltalán nem hat furán.

Ha számodra az Ön a természetes, akkor maradj annál, csak tudd: a tegeződés nagyon elfogadott ma már, és ez az alap, és sokkal közvetlenebbnek hat a magázódásnál. Nyugodtan tegeződj, senki nem fog megsértődni! (Aki igen, az meg úgysem vásárolna tőled.)

3.) Milyen hosszú legyen egy cikk?

Ha keresőoptimalizálási céloknak is meg akarunk felelni – márpedig miért ne akarnánk? Akarjunk, pont ez az egyik legfontosabb cél! -, akkor legalább 300 szót kell tartalmaznia a cikknek, ami azt jelenti, hogy majdnem egy A/4-es oldal pl. a Wordben. Ugyanakkor van egy olyan szám is, hogy maximum 500 szó legyen.
Nálam okosabb SEO guruk majd biztosan elmagyarázzák, hogy miért is pont maximum 500 szó a határ, de úgy gondolom, hogy az ilyen számok alapvetően nem stimmelnek a Google irányelveivel… Ugyanis a Google számára a legfontosabb a felhasználó  – naná, az adatainkból és szokásainkból élnek! -, és ha egy összetettebb témát 500 szóba préselünk, akkor a felhasználó nem biztos, hogy boldog lesz. Azt gondolom, hogy ha egy cikk jóóóóóóó hosszúra sikerül, és vannak Olvasói, akkor főnyeremény, és lényegtelen, hogy hosszabb 500 szónál.
De azt is gondolom, hogy az ilyen számok sem véletlenül forognak közkézen, valami valóságalapjuk lehet azért. Szerintem nem kell erre rágörcsölni, hogy maximum 500 szó lehet, inkább a minimum 300-at kellene figyelembe venni. (Meg hát ugye, ha a 300 igaz, akkor az 500 miért ne lenne az?)

Ha hosszúra sikerül egy cikk, azért ne törd ketté, hogy két 490 szavas legyen belőle, mert az Olvasók sikítófrászt fognak kapni, ha állandóan kattintaniuk kell a folytatásért, de a ló túloldalára sem kell átesni, mely szerint „tojok én a szavak számára”, mert nagy eséllyel csak hónapok múlva fog kiderülni, hogy rossz volt a végletes stratégia. Legyen IS-IS! Ilyen is, olyan is.

ritartszovegirasbanner

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés:Hogyan lehet aktivitásra bírni a látogatókat? | Vidi Rita

Hozzászólások lezárva