3 egyszerű dolog, amitől tényleg jobb vezető leszel

Milliónyi tipp kering már a neten arról, hogy hogyan lehetsz jobb vezető, de nem leszel jobb vezető 28 különböző dologtól, mert azoktól maximum mindenben középszerű leszel.

A három legegyszerűbb dolgot mutatom most meg neked, amitől tényleg jobb vezető leszel. Lehet ezeken túl még bármiről beszélni hetekig, de amíg te azt tanulmányozod, hogy vajon mitől leszel majd jobb – középszerűbb, átlagosabb, unalmasabb – vezető, addig valaki más fogja magát, magáévá teszi ezt a pusztán három egyszerű gondolatot – szót –, és soha többé nem érhetsz majd a nyomába a többi kismillió készségeddel.

Az igazi vezetők három pofonegyszerű ismérve

  • Felelősség – nincs vezetés felelősség nélkül. Aki nem képes felelősséget vállalni sem a saját dolgaiért, sem a rábízott emberek dolgaiért, az nem való vezetőnek. Te vagy a felelős. Ízlelgesd: Én vagyok a felelős. Állj a tükör elé, és ismételgesd: én vagyok a felelős. Élvezed? Akkor vezető vagy. Remeg a gyomrod? Akkor még gyakorold. Betojsz ettől az egésztől? Akkor még nem neked való.
  • Minőség – Nem érheted be semmi mással, csak a legjobbal! Egyszerűsítsd az ízlésedet és az elvárásaidat, elégedj meg egyszerűen csak a legjobbal! Soha ne add alább! A legjobb akarj lenni te magad is – de ne ezer felé darabolódva, hanem egy konkrét utat, tehát stratégiát követve – és ezt várd el az embereidtől is. Ha kell, követeld meg a végzettséget, de ha nem kell, akkor a legjobb teljesítmény is elég lehet, papírok, diplomák nélkül. A lényeg, hogy te magad tudd, mi a legjobb, mert ha ezt valaki más tudja helyetted, akkor holnap már ő lesz a vezető!
  • Szeretet – Egy ember, aki nem szereti önmagát, nem szereti embertársait, nem szereti a munkatársait, nem szereti azt, amit csinál, nem képes szeretni az ellenségei azon tulajdonságát, hogy ők adják az extra motivációt, és pláne nem szereti a kutyákat, macskákat, gyerekeket, vagy bármit, az nem vezető! Az csak egy játékos a pályán, akinek dirigálnak. Nem kell minden pillanatban a szeretet erejének áradnia, de igen is képesnek kell lennünk szeretni, akár bármelyik pillanatban. És ezt felvállalni. Majd akkor leszel vezető, ha erre képes vagy. Morcos, mogorva, szigorú, undok szemétláda bárki lehet. De igazi vezető csak kevesen.

Tessék, ennyi a recept. Amíg ezek nem teljesülnek, ne olvasgass a vezetők 21 elengedhetetlen tulajdonságáról könyveket, és ne nyisd meg a 33 vezetői kompetenciáról szóló cikkeket, mert azoktól csak gyengébb leszel, nem erősebb.

Vidi Rita

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.