2020 a változások éve lesz

A változás olyan, mint egy folyó.

Ellenállhatatlanul tör magának utat.

Olyan, mint ahogy forog a Föld a saját tengelye körül, és közben megkerüli a Napot is.

A változás megállíthatatlan, mint a természeti elemek, mint a bolygók mozgása, az évszakok váltakozása.

Éppen ezért félnek a változástól sokan – mert kérlelhetetlen, nélkülöz minden empátiát, belátást és nem veszi figyelembe az egyéni igényeket. Mi emberek megtanultunk alkalmazkodni a változásokhoz, méghozzá ezen a bolygón a leghatékonyabban, máskülönben nem lennénk mi az uralkodó faj a Földön.

Mégis, ha megkérdezel tíz embert, hogy szeretne-e radikális, állandó és csak némiképp kiszámítható változásokat az életében, akkor kilencen azt mondanák, hogy „köszi, de annyira nem…”

Mert bármennyire is csodás alkalmazkodók vagyunk, tudjuk, hogy a változás mindig többlet energiát igényel tőlünk. Az meg, ami már VAN, és akár állandónak is tekinthető, már olyan kényelmes, megszokott, és szinte alig igényel befektetést.

De ez csak a látszat. Fenntartani változatlanul azt, ami van, egy ilyen ellenállhatatlan erő, mint a változás ellenében, lehet, hogy nem tűnik fel, hogy emberfeletti erőfeszítéseket igényel, pedig hát de.

Sokan megelégednének azzal,

 • ami már van,
 • amit elértek akár szerencsésen, akár vért izzadva,
 • ami adatott a sorstól,
 • ami már kényelmes és rutinos,
 • ami lehet, hogy messze van az álmaiktól, de legalább jól ismerik,

amikor aztán jön a változás, és nem kérdez, nem vár, csak tolja ránk a feladatokat, kihívásokat, új helyzeteket, méghozzá fáradhatatlanul, és sokszor bizony úgy tűnik, hogy végeérhetetlenül is. De hát ez a természet rendje. A változás a természet legforradalmibb fejlesztése, ez maga az ÉLET. Változás nélkül még mindig kövek lennénk az őslevesben.

2020 változásokkal teli év lesz

Lesznek, akiknek jó változások adódnak, amik onnan ismerhetőek fel leginkább, hogy miközben történnek, aközben azt érzed majd, hogy „azta, mindig is erre vágytam”.

De lesznek olyanok is – ők lesznek többen valószínűleg –, akik 2020-ban sokszor fogják azt érezni, hogy „jaj, nemááááár, erre nem voltam felkészülve!” És nemcsak az átlagosnál rosszabb, hanem az átlagosnál jobb események, vagyis a lehetőségek környékén is ezt fogják érezni.

A változást nem érdekli, hogyan fogadod, de attól még dönthetsz arról, hogyan akarod fogadni

A változás jön-megy. Van, amikor sorra kapod egymás után őket, lélegzetvételnyi időt sem hagyva köztük, és van, amikor azt érzed, hogy mintha minden megállt volna és egy helyben toporogna az életed. Attól, hogy nem érzed minden pillanatban, a változás örökös.

Te is változol, nemcsak évről-évre, napról-napra, de percről-percre, helyzetről-helyzetre is.

2020 nagy reménysége abban rejlik, hogy végre azzá változhatsz, akivé lenned kell.

Amire születtél.

Amiért itt vagy a Földön.

Azzá a valakivé válhatsz, akinek tudnia kell majd azt, amit 2020-ban tanulhat csak meg igazán, ebben a nagyon változós, sok lehetőséget és kihívást rejtő évben.

2020 jó év lesz

A változás jó dolog akkor is, ha fárasztó, túlságosan lendületes, vagy épp rémisztően gyors.

Gondolj csak bele, a tested minden nap változik, sőt, naponta több változáson is keresztülmegy.

 • Nő a hajad,
 • nő a körmöd,
 • kopik és megújul a bőröd,
 • az emésztő rendszered dolgozik a táplálék feldolgozásán, óráról-órára más fázisokba juttatva az ételt, aztán kiürítve azt,
 • a hormonrendszered úgy változik, ahogy a tested-lelked körülményeihez az agyad szerint a leginkább hasznos,
 • és a gondolataid sem ugyanazok az életed minden percében, sőt!

Ha nem változol ilyen módokon, az azt jelenti, hogy meghaltál.

A változás hiánya a halál jelenléte

Vannak, akik személyiségükből eredően nem szeretik a változásokat, és vannak, akik kifejezetten óhajtják azokat. A legjobb buli, mikor a két véglet él egy családban :). Az egyiknek az állandóság a mindene, a másiknak pedig az örökös változás.

Mivel mindenkinek van tanulnivalója a Földön, ezért a végletek sem véletlenül kerülnek egymás mellé: mindenki hat a másikra is. A változás-mániásnak talán nem árt néhány stabil, biztos pont; a stabilitáshoz ragaszkodónak pedig egyáltalán nem árt néha kilépni a komfortzónájából és rácsodálkozni arra, hogy „jé, erre is képes vagyok”.

A szereplők útnak indulnak

Jobb agyféltekés kreatív írás képzéseinken szoktunk beszélgetni arról, hogy minden bizonnyal sok olvasónak feltűnik az, hogy a szereplők a jó sztorikban, pusztán azért, hogy beinduljon a történet, útnak indulnak. Tehát változást generálnak a környezetükben. Mennek. Vándorolnak. Térülnek-fordulnak.

Egyszer egy ismerősöm szinte fájdalmasan, bár némiképp teátrálisan fakadt ki, amikor a Gyűrűk ura című filmről beszélgettünk egy társaságban: „Nem értem, miért kell egyfolytában menniük! Miért nem maradhattak otthon a Megyében?!”

A vándorlást, útnak indulást, jövés-menést, tehát a fizikai környezetben történő változást az irodalomban úgy hívjuk, hogy „történetdinamizáló eszköz”.

De nemcsak a történetekben dinamizáló eszköz a változás. Hanem az életünkben is.

A kalandok ugyanis nem jönnek házhoz.

A kalandok kívül esnek a fotelen.

A kalandok nem kopogtatnak be az ajtódon, de emailben is csak nagy nehezen tudnak átfurakodni a fejedben lévő falakon. 🙂

A kalandok MÁSHOL vannak, de nemcsak a fizikai térre kell ezt érteni, hanem a szellemi térre is.

A változás zajlik, de te dönthetsz úgy, hogy kívül maradsz, és nem élsz a változás adta lehetőségekkel.

A változás örök, de te kívülálló is lehetsz, ha úgy döntesz, viszont akkor a pusztulás felé tartasz – erről szól az entrópia törvénye. Ha nem a változásra szavazol, akkor állandóan csak az entrópia ellen küzdesz.

Mindkettő kemény munka, csak a változás melletti voks előre mutató, a változás elleni meg csak a szinten-tartást tudja biztosítani, de az már jó kérdés, hogy megéri-e…

A változás más néven lehetőség

Ahhoz, hogy változzon az életed – mind a fizikai, mind a szellemi térben –, nem kell most azonnal útra kelned és legyalogolnod ötszáz kilométert, nem kell megküzdened mindenféle szörnyekkel, nem kell orkokkal hadakoznod, mint a Megye hőseinek, a Hobbitoknak.

Egyszerűen elég az, ha csak elkezdesz másképp gondolkodni, apróságokban másképp cselekedni, felfogva az egész folyamatot kalandként.

Legközelebb ehhez, és főként a még több életerőhöz adok néhány jól bevált, akár azonnal használható trükköt!

Addig is, olvasd el ezt: A tudatosság művészete – önismereti tanfolyam>>

Ui.: Lesznek, akiknek drasztikus, rémületes vagy akár drámai változásokkal kell szembenézniük 2020-ban. Nagyon fel kell készülni életerővel, hogy ezeket ne csapásként, hanem feladatként, és aztán a lehető legjobb lehetőségként tudd majd értékelni. Persze előre nehéz okosnak lenni, közben szinte lehetetlen, utólag meg… az még odébb van. Szóval az, hogy ezeket írom most, és te pedig ezeket olvasod, nagyon nem a véletlen műve, kérlek, vedd komolyan, hogy jövő ilyenkor mosolyogva tudd majd értékelni a most még előttünk álló évet.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.