10 kérdés linképítés témában – Interjú Evenich Andrással

Evenich András a kulcsszo.hu vezetője és SEO szakértője. Neve elsősorban a PR és a SEO határmezsgyéjén otthonosan mozgók számára ismerős. Linkmarketingről, trendekről, piacról beszélgettünk. Jöjjenek a kérdések és a válaszok!

Gyakran halljuk, hogy a linképítés és a tartalomfejlesztés egyre szorosabban kapcsolódik egymáshoz. Valóban így van?

Abszolút. Tulajdonképpen nem a linképítés és a tartalomgyártás viszonya változott meg, hanem a működőképes módszerek köre szűkült be. Azok a megoldások, amelyek az első Pingvin algoritmus előtt még sok-sok látogatóhoz juttatták a honlaptulajdonosokat, mára teljesen eltűntek a köztudatból. Ha ma katalógus-linképítést ajánlunk egy újhullámos vállalkozónak, nem is fogja érteni, miről beszélünk.

Ma már szívesebben beszélünk linkmarketingről, mint linképítésről. Noha a SEO szakma számára a jelentésük ugyanaz, a valóságban a linkmarketing sokkal inkább a PR cikkekkel és kapcsolatépítéssel áll szoros viszonyban. Az már csak hab a tortán, hogy a SEO szakma a linképítés céljára létrehozott honlapok esetében is PR-ról beszél. 🙂

Beszéljünk tehát a linkmarketingről! A válasz határozott igen: a linkmarketing szorosan kapcsolódik a tartalomgyártáshoz, hiszen a vállalkozók egyre határozottabban ismerik fel a márkaismertség jelentőségét. Ma már a KKV szereplők is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak annak, milyen kontextusban említik őket.

Tegyük fel, van egy honlapunk? Mikor kezdjünk bele a linkmarketingbe?

E tekintetben a linkmarketing nem igazán különbözik a vevőszerzés más formáitól. PPC, display és offline kampányokat sem indítunk addig, amíg nem áll készen a honlapunk a látogatók fogadására és nem képes konvertálni.

A linkmarketing kampányok elindítása előtt érdemes elkészíteni a statikus tartalmainkat, konverziós útvonalakat tervezni, a bizalomépítésre létrehozott tartalmakat CTA (call to action) elemekkel kell erősíteni… Ha félkész vagy gyenge minőségű honlappal vágunk bele a látogatásnövelésbe, csapnivaló visszafordulási arányra és még rosszabb webhelyen töltött időre kell számítanunk. Ez pedig nagymértékben megnehezíti az organikus eredményeink javítását is.

A Google kattintásalapú hirdetései alkalmasak lehetnek tesztelésre és összehasonlításra. Ha az innen érkező forgalom megfelelő konverziós rátát eredményez számunkra, nagy valószínűséggel az organikus forrás is hasonló eredményre lesz képes.

Ha úgy döntünk, hogy itt az ideje a linkmarketingnek, milyen módszerek lehetnek eredményesek?

Erre a kérdésre alighanem sokféle válasz érkezne a hazai SEO szakértőktől, és szép számmal lennének egymásnak teljesen ellentmondó vélemények is. 🙂

Abban talán mindenki egyetért, hogy a nagy látogatottsággal rendelkező portálok szövegkörnyezetes linkjei rendkívül erősek és hasznosak, azonban ezeken megjelenni rendkívül nehéz vagy rendkívül költséges.

Rengeteg minőségi tartalmat szolgáltató tematikus oldal létezik, akik szívesen publikálnak érdekes és hasznos tartalmakat, de az az igazság, hogy a századik piaci szereplőre senki sem kíváncsi. Olyan tartalmakat kell gyártani, ami hírértékben és minőségben is alkalmas arra, hogy a széles közönség elé tárjuk.

Persze léteznek alternatív megoldások, gondoljunk a fórumokra, videómegosztókra, közösségi médiára vagy a különböző gyűjtőoldalakra. És persze ott vannak a „PR cikkes oldalként” emlegetett oldalak, amelyek nem rendelkeznek érdemi tartalommal, természetesen látogatottsággal sem…

Ha már szóba kerültek a „PR cikkes oldalak”, lehet 2019-ben egy hivatkozás káros?

Egy hivatkozás aligha, sok manipulatív link azonban visszavetheti a webhely organikus teljesítményét. Hozzátartozik persze, hogy a Google algoritmusok változásai e tekintetben sem múltak el nyomtalanul. Az első két Pingvin algoritmust követő időszakban, amikor a linkmegtagadó eszköz használata mindennapos volt, a rossz linkprofillal rendelkező webhelyek komoly hátrasorolást szenvedtek el.

Ma már ez nem jellemző; ha minőségtelen linkek születnek, mennek a levesbe, nincs pozitív hatásuk, de igazából negatív sem… Persze léteznek extrém esetek, de ezek nem határozzák meg a keresőoptimalizálást 2019-ben.

A „PR cikkes oldalak” az esetek túlnyomó többségében újraregisztált domain alatt létrehozott honlapok; ezzel semmi baj nem lenne, azonban nagyon ritkán képviselnek bárminemű értéket, nincs rajtuk minőségi tartalom és így látogatottságuk sincs vagy csak minimális. Egy dolog szól mellettük; az előző élő honlaptól örökölt linkprofil. Ez persze fabatkát sem ér, a Google nem most jött a falvédőről.

Ha minőségi helyeken jelennek meg a hivatkozásaink, nem érhet minket negatív megítélés a Google részéről?

A Google alapvető célja a minél hasznosabb találati lista felállítása; így tehet szert még nagyobb piaci részesedésre az internetes keresők között, illetve így jut még nagyobb Ads bevételhez. Ezért igyekszik kiszűrni minden olyan megoldást, ami a találati lista manipulálását célozza; keresi az irreális horgonyszövegeket, a céloldalak természetellenes egyensúlyát… Minél több ilyet talál, annál nehezebb dolgunk lehet a keresőoptimalizálás során.

Ez a videó is ezt példázza, mely még a Page Rank elvén működő szabályrendszert mutatja be.

Mely oldalainkat linkeljük, ha biztosra szeretnénk menni?

Nem hiszem, hogy e tekintetben ökölszabályt lehetne állítani. A SEO-ban nincsenek olyan szabályok, miszerint a főoldalra a hivatkozások 50 százaléka mutasson, a többi pedig különböző aloldalakra… Az ilyen légből kapott javaslatokat el kell felejteni.

Ha a minőségi tartalmainkat állítjuk fókuszba a linkmarketing során, akkor a linkprofilunk tükrözni fogja az oldalunk főbb relevanciáit, ráadásul így nagyobb organikus forgalomra tehetünk szert.

Hány linkkel lehetünk eredményesek?

Hogyan képzeljünk el egy időszakos linkmarketing kampányt, illetve milyen költségekkel kell számolni?

A SEO soha nem az egzakt szabályairól volt híres. 🙂 Egészen szélsőséges esetek is említhetünk. Vegyünk alapul egy látogatottság nélküli linkfarmot, ami nem rendelkezik saját tartalommal, nincs is miért látogatókat terelnünk rá… Itt hiába jelenítünk meg hivatkozásokat, semmilyen pozitív hatást nem fogunk elérni.

Ellenben, ha készítünk egy olyan tartalmat, amivel kikerülhetünk az Indexre, az Origóra, a 24.hu-ra vagy más nagy bizalommal rendelkező oldalra, akkor jelentős előnyre tehetünk szert a konkurenseinkkel szemben.

Árban és értékben összehasonlíthatók-e? Természetesen nem. Ezért nem lehet érdemi választ adni a fenti kérdésekre. Minden projekt más és más, illetve a rendelkezésre álló pénzügyi források is igencsak különbözők szoktak lenni.

Tehát létezik a linképítésnek egy prémium változata?

Igen, mindenből létezik prémium változat a májpástétomtól az autófényezésig. A linkmarketing esetében sincs ez másként, viszont a piacon használt elnevezések megtévesztik a gyanútlan vállalkozókat.

Jelenleg a „prémium linképítés” szolgáltatások zöme olyan honlapokhoz és domain címekhez köthető, amiről soha nem hallottunk. A SEO szakma a katalógus-éra halála után újracsomagolta a levitézlett módszereket és átkötötte rózsaszín masnival. Ezeket prémium jelzővel illetni elég nagy bátorság, de mindig lesznek filléres hasztalan megoldások. Fel kell tudni ismerni őket.

Beszéljünk kicsik a Medic Update jelenségről!

A Medic Update a Google nagy betlijeként került be a szakma köztudatába. A szándék jó volt: a Google csökkenteni szerette volna a megbízhatatlan orvosi tartalmakat publikáló oldalak látogatottságát. A megvalósítás azonban pocsékra sikeredett; a webhelyekre mutató külső hivatkozások alapján döntötte el, hogy azok mennyire megbízhatók. Így fordult elő, hogy a Webbeteg és a HáziPatika megzuhant, a bulvároldalak egészségügyi rovatai pedig erőre kaptak.

Medic Update

Medic Update – azaz élő példája annak, hogyan önti ki a Google a fürdővízzel együtt a gyereket is

A Medic Update sokak orra alá borsot tört igazságtalanul, azt azonban jól megmutatta, hogy a Google mekkora jelentőséget tulajdonít a hivatkozásoknak.

Zárszóként… Merre tart a SEO?

Ami az előző években határozott csapásiránynak számított, mára részben vagy egészben megvalósult; a mobil indexelés előtérbe helyezése, a mesterséges intelligencia bevonása, a lokális keresések megerősítése, a Google Ads és Shopping kiterjesztése mind-mind várható volt, túl nagy meglepetést emiatt nem is okoztak.

Néhány éve még arra számítottunk, hogy a Bing-Yahoo-Ask-DuckDuckGo-Baidu mezőnyből kerülhet ki a Google kihívója, mára inkább a Facebook-ot és az Amazon-t tartjuk a Google vetélytársának. Az online világ a szemünk előtt rendeződik át, rengeteg lehetőséget és még több kihívást tartogatva.

Köszönöm Vidi Ritának a lehetőséget, hogy válaszolhattam az izgalmas kérdéseire.

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.